Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Ψωμί-Ένα διαφορετικό ψωμί χωρίς ζύμωμα και με πολλά-πολλά υλικά

Ένα διαφορετικό πάνγευστο ψωμί, με μαλακή κι ελαφρώς υγρή ψίχα.

Είναι ένα ψωμί πλούσιο,χορταστικό, όμορφο και λαχταριστό,ιδανικό σνακ για τα παιδιά μας.

Η μυρωδιά του σαγηνευτική και οι μπουκιές του θρεπτικές και εν δυνάμει υγιεινές,πάντα ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε.
Ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε θα έχουμε:
Yδατάνθρακες,φυτικές ίνες,πρωτεΐνες,βιταμίνες αλλά και ιχνοστοιχεία!
Πάμε, να το φτιάξουμε;
Υλικά
1 κούπα νερό, χλιαρό,περίπου 250ml
1 κ.σ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά -9g
2 σκελίδες σκόρδο,λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2¼ κούπες αλεύρι,βιολογικό, για όλες τις χρήσεις περίπου 300g,όχι περισσότερο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κούπες υλικά της επιλογής μας-πιπεριές, ελιές, λιαστές ντομάτες,μανιτάρια,ψιλοκκομένο κρεμμύδι και ότι άλλο θέλουμε.
100 με 150g τυρί που να λιώνει, τριμμένο-όποιο προτιμάμε
2 κουταλιές της σούπας χοντρό σιμιγδάλι καλαμποκιού για το πασπάλισμα.
2 κουταλιές της σούπας νυφάδες βρώμης για το πασπάλισμα.
Ας το ετοιμάσουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τις ελιές και τις λιαστές τομάτες σε απορροφητικό χαρτί.
Σοτάρουμε,σε ελάχιστο λάδι τα μανιτάρια και το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν χρώμα και να πιούν όλα τα υγρά τους.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να σχηματιστεί μια μαλακή, υγρή ζύμη.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τριμμένο τυρί, και ζυμώνουμε απαλά με τη σπάτουλα, ώστε να εγκλωβιστούν τα υλικά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη που έχουμε λίγο λαδώσει,αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει στη ζύμη,και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου μία ώρα.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα, 30x10cm περίπου, και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι μας.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο κουτάλι.
Καλύπτουμε πάλι με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο σιμιγδάλι και με τις νυφάδες βρώμης και ψήνουμε, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, μέχρι να να ροδίσει καλά, περίπου 30-35 λεπτά,ανάλογα πάντα και με τον φούρνο μας.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Το κόβουμε σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε.
Όσο περισσέψει, μπορούμε αν θέλουμε να το ξαναζεστάνουμε ή να το φρυγανίσουμε.
Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
Τα υλικά που θα προσθέσουμε, πρέπει να έχουν ελάχιστη υγρασία,γιατί όση λιγότερη υγρασία έχουν τόσο πιο ωραίο θα γίνει το ψωμί μας.
Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα μανιτάρια και το κρεμμύδι,που πρέπει κατά το σοτάρισμα να χάσουν την υγρασία τους.
thalia-botanologia.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~
την συνταγή είχα πρωτοδιαβάσει στο kouzinista.gr