Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Βότανα για την ινομυαλγία

Ο πρωταρχικός ρόλος της βοτανολογίας στη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι η χρήση βοτάνων που ο ρόλος τους είναι:
-να χαλαρώνουν από την ένταση
-να μειώνουν τον πόνο
-να αποτοξινώνουν το σώμα.
-να ενθαρρύνουν τον ύπνο
Αυτά τα βότανα είναι:
Willow-Salix sp. Ιτέα η λευκή,η λευκή ιτιά ,ο πρόδρομος της ασπιρίνης,ο αποξηραμένος φλοιός της οποίας είναι ένα ισχυρότατο αναλγητικό βότανο.
Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Τζίντζερ -Zingiber officinale.Το τζίντζερ είναι ένα από τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά βότανα. Η χρήση του μειώνει τον πόνο της ινομυαλγίας.
Μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιούμε το τζίντζερ στα φαγητά μας.
Βανίλια -Vanilla planifolia. Η προσθήκη βανίλιας στο φαγητό μας ή η χρήση βανίλιας στην αρωματοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό βοήθημα για τη θεραπεία της ινομυαλγίας.
Βαλσαμόχορτο και βασλαμέλαιο-Hyperycum.Τα γνωστά μας:
α) βαλσαμέλαιο από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά λάδια
β) έγχυμα από τα λουλούδια του βαλσαμόχορτου,εξίσου ισχυρό αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες.
Εκχυλίσματα βαλσαμόχορτου υπάρχουν και σε τυποποιημένη μορφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερικίνη και χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αίσθησης του πόνου και την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν το σύνδρομο της ινομυαλγίας
Valerian-Valeriana officinalis.Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε τη βαλεριάνα,το ισχυρό βότανο που  εξαλείφει το άγχος και προάγει τον ύπνο
Πιπέρι Cayenne-Capsicum frutescens. Τα εγχύματα του πιπεριού καγιέν βοηθούν στην ελάττωση του πόνου.
 Έγχυμα κάνουμε με ένα τετάρτο από το κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Το πίνουμε πάντα υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του ειδικού.
Επίσης η χρήση της καψαϊκίνης, που εξάγεται από πιπέρι καγιέν, είναι πολύ κατάλληλη για την εξωτερική θεραπεία της ινομυαλγίας.
Οι κρέμες ή οι αλοιφές εφαρμόζονται δύο ή τρεις φορές την ημέρα και απαιτούν λίγες μέρες για να δουμε τις θετικές επιδράσεις και πάντα κατόπιν εντολής και οδηγιών του γιατρού μας
Πασιφλόρα ή ρολογιά-Pasiflora caeurulea.Οι παστίλιες και τα βάμματα της πασιφλόρας είναι ισχυρά ιάματα για την πρόληψη των ακούσιων σπασμών που προκαλούνται από το νευρικό σύστημα σε καταστάσεις άγχους και στρες.
Πολλά από τα βότανα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για εξωτερικές θεραπείες για τη μείωση του πόνου της ινομυαλγία.
Ιδανικότερα είναι τα αιθέρια έλαια βοτάνων με σπουδαιότερα τα:
-δεντρολίβανο-rosmarinus officinalis,
-θυμάρι-thymus vulgaris και
-φασκόμηλο-salvia officinalis.
Όλα είναι ισχυρά μυοχαλαρωτικά.

Μπορούμε να κάνουμε λάδι για μασάζ:
Σε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σταλάζουμε 10 σταγόνες αιθέριων ελαίων από τα παραπάνω βότανα.-Η ποσότητα είναι πρότυπη,μπορούμε να κάνουμε όποια ποσότητα θέλουμε,κατ'αναλογία.
Μπορούμε να διατηρήσουμε το λάδι για μιά εβδομάδα.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε 20 σταγόνες αιθέριων ελαίων στο νερό της μπανιέρας μας,
ή να κάνουμε έγχυμα από τα παραπάνω βότανα και να τα προσθέσουμε στο νερό της μπανιέρας μας.
Πολλά από τα βότανα για τη θεραπεία της ινομυαλγίας τα βρίσκουμε και σε συμπληρώματα,αλλά,ειδικά για τα συμπληρώματα,πάντα χρειάζονται οι συστάσεις του γιατρού μας για τον προσδιορισμό της ασυμβατότητας ή της πιθανής τοξικότητας κάποιων από αυτών.
Ας δούμε τα βασικά συμπληρώματα για τις περιπτώσεις ινομυαλγίας:
-Μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου εμφανίζεται σε πολλούς πάσχοντες από ινομυαλγία.
Αυτό έχει προκύψει από τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών,οι οποίες έχουν βρει μια καταστροφική συσχέτιση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων μαγνησίου και των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στα μυϊκά κύτταρα μπορεί να είναι από τους πρωτεύοντες παράγοντες ανάπτυξης της ινομυαλγίας.
Η συνέχεια των μελετών έδειξε την αποτελεσματικότητα του μαγνησίου που εφαρμόζεται στο δέρμα για τη θεραπεία της ινομυαλγίας,οι δε ασθενείς που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες τροφών που περιέχουν υψηλά ποσοστά μαγνησίου έχουν λιγότερα επεισόδια πόνου.
Αν και το μαγνήσιο είναι διαθέσιμο σε μας από πολλαπλές πηγές τροφίμων, η εξάντληση των εδαφών και η μεταβολή των  διατροφικών συνηθειών μπορεί να στερήσουν τον οργανισμό από το μαγνήσιο,οπότε και απαιτείται συμπλήρωμα μαγνησίου για τη θεραπεία της ινομυαλγίας.
-Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι η ιδανικότερη βιταμίνη για την ινομυαλγία.
Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση των μυϊκών κυττάρων από τον εκφυλισμό και μπορεί να βελτιώσει ή να αποτρέψει τα μυϊκά συμπτώματα της ινομυαλγίας.
-Σπόροι σταφυλιών.
Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C.
-Μελατονίνη.
Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ινομυαλγία να κοιμηθούν καλύτερα.

Στην επόμενη ανάρτηση:Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής στην ινομυαλγία

Κείμενα,επιμέλεια-thalia:botanologia.blogspot.com

πηγές πληροφόρησης και αναφορές:
https://www.botanical-online.com/english/fibromyalgiaremedies.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2643113/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK274463/
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/mediterranean-appetizer-recipes#1
http://www.fmaware.org/about-fibromyalgia/magnesium-fibromyalgia-treatment/
http://www.drliptan.com/blog/2016/4/27/why-i-love-magnesium-for-fibromyalgia
https://www.everydayhealth.com/pain-management/fibromyalgia/6-best-supplements-fibromyalgia/
https://februarystars.co.uk/2017/09/magnesium-for-fibromyalgia/