Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Κουλούρι, ένα οικονομικό και νόστιμο έδεσμα


Το κουλούρι πάντα ήταν και είναι ένα αγαπημένο έδεσμα ειδικά των παιδιών μας,αλλά και ένα γρήγορο και οικονομικό σνακ για όποιον θα ήθελε να καλμάρει την πείνα του πριν από ένα γεύμα.
Για αυτό ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε κουλούρια για μας και τα παιδιά μας,νόστιμα και υγιεινά.
Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
100 γρ. νιφάδες βρώμης
150 με 200 γρ. λάδι
200 γρ. λευκό ξηρό κρασί
το χυμό μισού λεμονιού
μία σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
δυό κουταλάκια του γλυκού baking powder
και
Συνήθως έχω πάντα πάστα από πιπεριά Φλωρίνης και σε αυτή μου τη συνταγή χρησιμοποιώ
-δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού πάστα πιπεριάς,αν δεν έχω πάστα,χρησιμοποιώ
-δύο κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα
-λίγο αλάτι-περίπου μισό κουταλάκι
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ελάχιστο τριμμένο θυμάρι
-μισό κουταλάκι μέλι-
Και,
σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και το κρασί,
προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Συνεχίζουμε με το λάδι,το σκόρδο,την πάστα της πιπεριάς ή την πάπρικα,το κουρκούμι,το αλάτι και το μέλι, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με την βρώμη,το baking powder και το θυμάρι,τα οποία στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι τόσο σφικτή όσο χρειάζεται για να μπορούμε να την πλάσουμε χωρίς δυσκολία.
Και πλάθουμε τα κουλούρια μας,στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε.
Σε ένα ταψί αναλόγου μεγέθους στρώνουμε μιά λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλούρια μας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 περίπου λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.

Τα κουλούρια μας μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τυρί,με ελιές,ακόμα και με μέλι.
Οι υψηλής διατροφικής αξίας υδατάνθρακες που περιέχουν μας χαρίζουν ενέργεια και νοστιμιά και είναι ένα εξαίρετο σνακ για όταν πεινάσουμε ανάμεσα στα γεύματα,καθώς μας παρέχουν το αίσθημα του κορεσμού χάρη στις φυτικές ίνες της  βρώμης και του αλευριού.
Επίσης είναι υψηλής διατροφικής αξίας κολατσιό για τα παιδιά μας.

κείμενα,επιμέλεια-thalia:botanologia.blogspot.com