Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

από που είναι η ελιά...

Στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκαν τα πρώτα εξημερωμένα ελαιόδεντρα πριν από 6.000-8.000 χρόνια
Λονδίνο 
Τις λεβαντίνικες «ρίζες» της ελιάς αποκάλυψε γενετική ανάλυση 1.900 δέντρων από την περιοχή της Μεσογείου, που πραγματοποίησαν γάλλοι επιστήμονες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», τα γενετικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η καλλιέργεια της λεγόμενης εξημερωμένης ελιάς – με μεγαλύτερους και πιο ζουμερούς καρπούς από τις άγριες ποικιλίες – ξεκίνησε πριν από 6.000-8.000 χρόνια στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Πιθανότατα υπήρξαν πολλά ενδιάμεσα βήματα, όμως τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η καλλιέργεια ελιάς ξεκίνησε στην περιοχή του Λεβάντε» εξηγεί ο δρ Γκιγιόμ Μπεσνάρ, αρχαιοβοτανολόγος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Πρόκειται για την περιοχή που σήμερα περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.
Από την αρχαιότητα, η ελιά αποτελούσε ιερό σύμβολο ειρήνης και συλλογικότητας. Αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει κουκούτσια των οποίων η ηλικία αγγίζει τα 8.000 χρόνια, ενώ οι πρώτες ενδείξεις της ελαιοπαραγωγής μαρτυρούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε πριν από 6.000 έτη στην περιοχή του Καρμέλ, στο Ισραήλ.
Το πού καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η ελιά αποτελεί μήλον της έριδος για τους επιστήμονες, καθώς υπάρχουν πολλές θεωρίες που συνδέουν το ταπεινό δέντρο με διάφορες περιοχές.

«Ξεφλουδίζοντας» την ελιά
Με στόχο να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας, οι γάλλοι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από 1.263 άγριες και 534 εξημερωμένες ελιές από την περιοχή της Μεσογείου. Προχώρησαν στη συνέχεια σε γενετική ανάλυση των χλωροπλαστών των δέντρων – πρόκειται για τις μικροσκοπικές πράσινες δομές στις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Ακριβώς επειδή το DNA των χλωροπλαστών περνάει από το δέντρο στον «απόγονό» του, το συγκεκριμένο γενετικό υλικό μπορεί να αποκαλύψει τις αλλαγές που έχουν επέλθει από γενιά σε γενιά.
Σε επόμενη φάση, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενεαλογικό δέντρο ώστε να δουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε η καλλιέργεια της ελιάς. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο λεπτός, μικρός και πικρός καρπός έδωσε τη θέση του στον ζουμερό, μεγάλο και λιγότερο πικρό καρπό στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Οι ειδικοί είδαν ότι μετά την πρώτη αυτή καλλιέργεια, η σύγχρονη ελιά συνδεόταν κυρίως με περιοχές που βρίσκονται στην Εγγύς Ανατολή συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και με περιοχές γύρω από το Αιγαίο πέλαγος και τα Στενά του Γιβραλτάρ. Στη συνέχεια, τα πολύτιμα δέντρα εξαπλώθηκαν σταδιακά σε όλη τη Μεσόγειο.
Από την πλευρά του ο γενετιστής του ίδιου ερευνητικού κέντρου, δρ Αντρέ Μπερβιγιέ, υποστηρίζει ότι πέρα από το γενετικό υλικό των χλωροπλαστών, οι ειδικοί ίσως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το πυρηνικό DNA των ελαιόδεντρων, το οποίο κρύβεται στη γύρη τους.  
«Η γύρη των δέντρων αυτών μεταφέρεται με τη βοήθεια του αέρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να "μεταναστεύσει" σε μακρινές περιοχές» υποστηρίζει ο επιστήμονας. «Ενδεχομένως λοιπόν ο συνδυασμός και των δύο μεθόδων να βοηθούσε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τόσο τον τρόπο με τον οποίο έγινε η τοπική καλλιέργεια της ελιάς, όσο και το πώς επήλθαν αλλαγές στα συγκεκριμένα δέντρα στην "πορεία" τους στον τόπο και στον χρόνο».
πηγή πληροφόρησης:
 http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=496964

Πως το κακάο επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Το κακάο , οι φλαβονόλες του και οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας ή πως μια κούπα κακάο την ημέρα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας
Από σειρά μελετών γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά , 
τα φρούτα και τα βότανα έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας.
Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι και οι φλαβανόλες.
οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά ,
φρούτα ,
βότανα και
σπόρους.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν εστιαστεί στις φλαβονόλες των διάφορων πηγών μεταξύ των οποίων και οι φλαβονόλες που βρίσκονται σε αφθονία στο κακάο.
- ο θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του κακάο είναι μεγάλος και έχει επισημανθεί ότι
«η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων , τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου»
Στη Νέα Υόρκη , η επιστημονική έρευνα και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite συγκρίνοντας τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία
επισήμανε ότι...
read more:https://botanologia.gr/pos-to-kakao-epivradynei-ti-giransi-toy-egkefaloy-mas/

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Angelica archangelica,το θεϊκό βοτάνι-μιά πρώτη γνωριμία μέσα από ένα πολύ μικρό δείγμα εφαρμογών

Angelica archangelica – ένα θεϊκό βοτάνι , ένα βότανο με πλήθος εφαρμογών και ιδιοτήτων γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων που τα τελευταία χρόνια μελετάται και ερευνάται επισταμένως.
Εμείς ας δούμε ένα μικρό δείγμα εφαρμογών πριν σε επόμενο άρθρο ανακαλύψουμε την σπουδαιότητά της.
Δόσεις και εφαρμογές της Αngelica archangelica:
– μια κομπρέσα σε ζεστό αραιωμένο βάμμα ή αφέψημα αγγελικής που εφαρμόζεται σε αρθρώσεις που υποφέρουν από ρευματικά ή αρθριτικά μας προσφέρει άμεση ανακούφιση.
– αραιώνουμε μέχρι 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο αγγελικής σε...
read more:https://botanologia.gr/angelica-archangelica-ena-apo-ta-polytimotera-votana-onomazomeno-kai-theiko-votani/


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μαγεία - Chopin και Spring Waltz!!!

Intermezzo
ας χαθούμε για λίγο στη μαγεία της μουσικής!!!
λένε πως λίγοι είχαν ακούσει τον Frédéric François Chopin να παίζει, όσοι όμως τον άκουσαν έμειναν συγκλονισμένοι από το θεϊκό του παίξιμο!!!
«Κύριοι, αποκαλυφθείτε! Ιδού μια νέα μεγαλοφυΐα!».
Ηταν Δεκέμβριος του 1831 όταν με τις παραπάνω φράσεις ο νεαρός Ρόμπερτ Σούμαν υποκλινόταν στο χάρισμα του συνομηλίκου του Φρειδερίκου Σοπέν.
Τρεις μήνες αργότερα, καίτοι θριαμβευτικό, το επίσημο ντεμπούτο του τελευταίου στο Παρίσι στάθηκε αιτία να συνειδητοποιήσει ότι οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι δεν του ταίριαζαν.
Τα υπόλοιπα χρόνια της σύντομης ζωής του θα επιλέξει να εμφανίζεται κυρίως σε ιδιωτικές συναθροίσεις προς τέρψιν της οικονομικής και πνευματικής ελίτ της εποχής, και ακόμη συχνότερα στο σαλόνι του σπιτιού του, παίζοντας πιάνο για τους φίλους του: τον Λιστ, τον Μπερλιόζ, τον Μπελίνι, τον Μέντελσον , τον Ντελακρουά. 
Όπως έχει χαρακτηριστικά γραφεί, ως πιανίστας ο Σοπέν «κατόρθωσε να κατακτήσει τη μέγιστη δυνατή αναγνώριση με τις ελάχιστες δυνατές δημόσιες εμφανίσεις:λίγο περισσότερες από τριάντα σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του». 
tovima.gr

Μαγειρεύω με βότανα σε υπέροχες συνταγές υγείας #4

Βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά!
Όταν προσθέτουμε στα πιάτα μας από μιά χούφτα πράσινα ευωδιαστά βότανα προσθέτουμε και μιά σειρά από θρεπτικά συστατικά.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1) μαϊντανός- Petroselinum crispum , εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών:
βιταμίνης A 
βήτα-καροτίνη 
λουτεΐνης
ζεαξανθίνη 
βιταμίνης E 
βιταμίνης K
των υδατοδιαλυτών:
βιταμίνης C – υψηλότατη περιεκτικότητα , 160%
βιταμίνης Β1 – θειαμίνη
βιταμίνης Β2 – ριβοφλαβίνη
βιταμίνης Β3 – νιασίνη
βιταμίνης Β5 – παντοθενικό οξύ
βιταμίνης Β6
βιταμίνης Β9 – φολικό οξύ
ιχνοστοιχείων και μετάλλων...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer


21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer και πως η διατροφή “του εγκεφάλου” μπορεί να αποτρέψει τη νόσο
Η διατροφή του νου μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Είναι το Alzheimer ένας  καλός λόγος να τρώμε υγιεινά; Ναι μας λένε οι επιστήμονες,ας δούμε γιατί:
Οι επιλογές των τροφίμων που υιοθετούμε καθημερινά μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ,διότι
έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που είναι πιστοί σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
– τα πράσινα λαχανικά,
– τα μούρα και
– τα ψάρια είχαν μια σημαντική μείωση του κινδύνου απώλειας μνήμης.
Το πρόγραμμα της διατροφής αυτής ονομάζεται η δίαιτα του ΝΟΥ ή του εγκεφάλου και ας δούμε πώς λειτουργεί...