Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Κρύα διαβροχή ή έκχυση βοτάνου σε κρύο νερό

Ένας από του τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι και η κρύα διαβροχή
Κρύα διαβροχή – ας δούμε τι και πως:
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε τα βότανά μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους.
Οι τρόποι αυτοί είναι παραδοσιακοί και παραμένουν οι ίδιοι μέχρι σήμερα
Κάθε τρόπος είναι κατάλληλος για διαφορετική ανάγκη του οργανισμού μας.
Τα εισπνεόμενα με ατμούς βότανα π.χ βοηθούν να ανακουφιστεί το αναπνευστικό μας σύστημα από διάφορες ενοχλήσεις.
Οι γαργάρες με εγχύματα και αφεψήματα καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό ,χαλαρώνουν και ηρεμούν  το νευρικό μας σύστημα , θεραπεύουν το πεπτικό μας.
Τα στοματικά διαλύματα καταπραΰνουν και θεραπεύουν τα στοματικά έλκη και μολύνσεις.
Τα έλαια και τα αιθέρια έλαια για μασάζ ανακουφίζουν και θεραπεύουν τους μυϊκούς πόνους.
Εκτός από το έγχυμα σε ζεστό νερό έχουμε και τα εγχύματα κρύας διαβροχής.
Με την κρύα διαβροχή των βοτάνων η έκχυση γίνεται σε κρύο νερό και αφορά , όπως στην έκχυση σε ζεστό νερό,  τα μαλακά και τρυφερά μέρη του βοτάνου μας όπως:

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Euphorbia peplus ή γαλλατσίδα – ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της

Για να ξαναθυμηθούμε τη γαλατσίδα
είναι το βότανο
που
το εκχύλισμα της έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό θεραπευτικό ίαμα εδώ και αιώνες και οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια την υποβάλλουν σε σκληρές κλινικές δοκιμές ώστε να έχουν ασφαλή συμπεράσματα.
Ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της.

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ο αγκλέουρας και τα ευστόμαχα βοτάνια

Οι περίοδοι των γιορτών στην Ελλάδα αποτελούν την τέλεια δικαιολογία για μια άνευ προηγουμένου παρέκκλιση των διατροφικών συνηθειών μας, ακόμα και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Μια από τις γνωστότερες εκφράσεις για τις γαργαντουικές επιδόσεις είναι «έφαγε τον αγκλέουρα». Οι λέξεις αγλέωρας, αγλέουρας ή αγκλέουρας είναι κοινές ονομασίες ενός τοξικού βοτάνου, του μέλανα ελλέβορου των αρχαίων Ελλήνων (Helloborus niger L. και ειδικά στην Ελλάδα το είδος Helleborus cyclophyllus Boiss.).
Η χρήση της ρίζας του ήταν εξειδικευμένη, όπως φαίνεται από την ύπαρξη του σχετικού ρήματος ελλεβορίζω, δηλαδή θεραπεύω χορηγώντας ελλέβορο.
Η ρίζα αυτή δρα ως βίαιο καθαρτικό και εμετικό για την αποβολή των παθογενών χυμών από το σώμα.
Η ισχυρή δράση της βέβαια ήταν πιθανώς χρήσιμη σε περιπτώσεις βαριάς δυσπεψίας, δικαιολογώντας έτσι την σύγχρονη έκφραση.
Για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας σήμερα θα ήταν προτιμότερο να μην «φάμε τον αγκλέουρα», αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαλούμενα ευστόμαχα βότανα, όπως τον μαραθόσπορο, τις φλούδες μανταρινιού ή την ρίζα γεντιανής.
Ο Γαληνός στο έργο Περί Λεπτυνούσης Διαίτης συγκαταλέγει τον μαραθόσπορο μεταξύ των τεσσάρων θερμαντικότερων εδώδιμων σπόρων.
Παραδοσιακή ήταν η χρήση του μαραθόσπορου στις κουζίνες της ανατολικής Μεσογείου, όπου σερβίρεται ακόμα μαζί με τα επιδόρπια για να βοηθήσει στην πέψη ενός μεγάλου, πλούσιου γεύματος (χωνευτικό).
Αλλά ο μαραθόσπορος είναι ένα πολύτιμο βότανο με ποικίλες δράσεις.
Εκτός από την τόνωση της πέψης, θερμαίνει την κοιλιά και ανακουφίζει την αίσθηση διάτασης ή τυμπανισμό (άφυσο κατά την αρχαία ορολογία), ηρεμεί το στομάχι και σταματά τον έμετο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρεντερίτιδα, κήλη, κολικούς, γαστροκαρδιακό σύνδρομο και καύσο στομάχου (ημερήσια δόση 3-9 gr).
Άλλες δράσεις του που δεν σχετίζονται με το πεπτικό περιλαμβάνουν την αύξηση της γαλακτοφορίας (γαλακταγωγό), την αποβολή πτυέλων από τους πνεύμονες (αποχρεμπτικό), την ρύθμιση της ούρησης (διουρητικό) και την τόνωση του ουρογεννητικού συστήματος γενικότερα, καθώς και την αποβολή παρασίτων.
Όμως, εξαιτίας της εμμηναγωγού δράσης του και της διέγερσης που προκαλεί στην μήτρα είναι προτιμότερο να μην χορηγείται κατά την εγκυμοσύνη (Γρίβας 2015).
Τρώγοντας τα εποχιακά μανταρίνια μπορούμε θαυμάσια να κόψουμε και να αποξηράνουμε τις φλούδες τους (chen pi, σύμφωνα με την ορολογία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής), για να τα χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας, τυμπανισμού αμέσως μετά το γεύμα ή με τις πρώτες μπουκιές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στο διάφραγμα, τάσεις ναυτίας ή εμετού (ημερήσια
δοσολογία 3-9 gr, Τηλικίδης 2011).
Παράλληλα η φλούδα μανταρινιού μπορεί να συνοδεύσει άλλα δύσπεπτα βότανα ή τροφές για να βοηθήσει στην πέψη τους.
Σημειώνεται πως οι φλούδες μπορούν είτε να μασηθούν μόνες τους, είτε να συνοδέψουν άλλα βότανα σε ένα αφέψημα.
Η ρίζα γεντιανής (Gentiana lutea L.) αποτελεί το πλέον γνωστό και διαδεδομένο βότανο των μυστικών συνταγών ορεκτικών (aperitif) ή πεπτικών ποτών (bitters).
Συχνά συνδυάζεται με ένα αρωματικό βότανο, όπως η φλούδα πορτοκαλιού που μετριάζει την πικράδα της ρίζας.
Μια απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή είναι το βάμμα που ακολουθεί:
τοποθετούνται 60 gr ρίζας γεντιανής,
30 gr αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού [Citrus × sinensis (L.) Osbeck]
και
15 gr σπασμένων καρπών καρδάμωμου [Elettaria cardamomum (L.) Maton] σε
1 lt μπράντυ, που αφήνεται για 2 εβδομάδες μέσα σε γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά.
Το βάμμα αυτό είναι εξαίρετο τονωτικό του στομάχου και της πέψης, επαναφέρει την όρεξη και μπορεί να δοθεί ως πικρό χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα (Γρίβας 2015).
Το ζιγγίβερι των αρχαίων ή τζίντζερ όπως είναι πιο γνωστό σήμερα αποτελεί την ρίζα του είδους Zingiber officinale Ross., ιθαγενούς φυτού της νότιας Κίνας, από όπου εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της τροπικής Ασίας.
Ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ. ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως θερμαντικό, πεπτικό, μαλακτικό της κοιλιάς και ευστόμαχο (Περί Ύλης Ιατρικής, 2.160).
Παρόμοια είναι και η χρήση του στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, που συνιστά το τζίντζερ σαν θερμαντικό του στομάχου, σε δυσπεψίες ανεξάρτητα αιτιολογίας (ημερήσια δοσολογία 3-9 gr). Αποτελεί εξαίρετη επιλογή ειδικά όταν υπάρχει έντονη αίσθηση βαρύτητας στο στομάχι, μετά από υπερβολικά γεύματα (Τηλικίδης 2011).
Εκτός βέβαια από παραπάνω απλά βότανα θα μπορούσαμε να εξασκήσουμε την εγκράτειά μας, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχαίων στωικών σοφών ή τουλάχιστον να σταματήσουμε στο δεύτερο πιάτο!
Κωνσταντίνος Γρίβας
Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2015
Βιβλιογραφία
Γρίβας, Κ. 2015. Ελληνικά Βότανα. Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, Αθήνα.
Τηλικίδης, Α. 2011. Κινεζική Βοτανοθεραπεία. Βότανα & συνταγές. ETRA, Αθήνα.
photo:wikimedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πληροφορίες σχετικά με το άρθρο και τους συγγραφείς:

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

τo τσάι του βουνού και το Αλτσχάιμερ

"Το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά", έλεγε μια αρχαία κινεζική παροιμία.
"Τα ελληνικά βουνά" προσθέτουν σήμερα Γερμανοί επιστήμονες.

"Εδώ και επτά χρόνια είχαμε πειραματιστεί με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία" διηγείται στην «Κ» ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντής του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, Jens Pahnke.
Η εικοσαμελής επιστημονική ομάδα ανέλυε τα συστατικά των φυτών και τα δοκίμαζε σε πειραματόζωα, χωρίς ωστόσο σημαντική ωφέλεια.

"Από έρευνά μας στο Ιντερνετ, μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου και αποφασίσαμε να το παραγγείλουμε το 2010», θυμάται ο Γερμανός καθηγητής.
"Είχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!" περιγράφει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, όταν αυτό δίδεται σε ποντίκια για 25 μέρες περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό περίπου 80%.
Το επόμενο "καλύτερο" αποτέλεσμα είχε το συστατικό Τhiethylperazin, που όμως φτάνει το 70%.
Ο 38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο ετησίως, δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού του βουνού και στους ανθρώπους. "Πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά", εξηγεί.
Προς το παρόν, ο γιατρός συνιστά να πίνουμε πολλά φλιτζάνια κρύο ή ζεστό τσάι την ημέρα.
Είναι, άλλωστε, κοινός τόπος ότι όσο νωρίτερα λαμβάνει κανείς προληπτικά μέτρα για το Αλτσχάιμερ τόσο καλύτερα.
"Συνήθως, φτάνει κανείς στο σημείο να μη θυμάται πώς να γυρίσει σπίτι του για να συνειδητοποιήσει ότι κάτι "τρέχει" και να μας επισκεφθεί", επισημαίνει ο Γερμανός γιατρός
«αν, όμως, είχε υποβληθεί νωρίτερα σε κάποιο σχετικό τεστ, θα είχε καλύτερη εξέλιξη η αρρώστια». Τα επόμενα δύο χρόνια η επιστημονική ομάδα του Magdeburg φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα φάρμακο από το ελληνικό τσάι (πρόκειται συγκεκριμένα για την ποικιλία "sideritis scardica" που ενδημεί κυρίως στη Μακεδονία) σε μορφή χαπιού.
Τα οφέλη θα είναι πολλά, "θα είναι συμπυκνωμένο, οπότε η δράση του θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, ενώ ως χάπι θα είναι πιο εύχρηστο".
~~~~~~~~~~~~
οι πληροφορίες από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr το 2012
thalia

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Πως ο θόρυβος καταστρέφει τον νευροδιαβιβαστής GABA του εγκεφάλου.

Πολλές φορές ακούμε για διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν και αναρωτιόμαστε τι είναι και ποιος ο ρόλος τους.
Ένα από αυτά είναι και το GABA
Τι είναι λοιπόν το GABA,υπάρχει στον οργανισμό μας;
Kαι αν ναι,που βρίσκεται και σε τι χρησιμεύει;
Το GABA είναι νευροδιαβιβαστής!
Και νευροδιαβιβαστές ονομάζουμε τις  βιοχημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον επόμενο!
Ο νευροδιαβιβαστής που απαντάται στο 90% των συνάψεων του εγκεφάλου είναι το γλουταμικό αμινοξύ, ενώ στο 90% των υπολοίπων κυριαρχεί το GABA (γ-aminobutyric acid).
Είναι δηλαδή  το γλουταμικό αμινοξύ και το GABA οι πιο  άφθονοι νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και ειδικά στον εγκεφαλικό φλοιό, εκεί όπου η σκέψη λαμβάνει χώρα και οι αισθήσεις ερμηνεύονται.
Παίζουν νευραλγικό ρόλο στην ανάπτυξη και είναι σημαντικοί τόσο για τη μάθηση όσο και τη μνήμη.
Το γ-aminobutyric acid,το οποίο γνωρίζουμε σαν GABA, λειτουργεί ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής - που σημαίνει ότι αναστέλλει νευρικά ερεθίσματα
έτσι,
το γλουταμικό είναι παρόν στις διεγερτικές συνάψεις, ενώ αντίθετα το GABA στις κατασταλτικές συνάψεις του εγκεφάλου.
Οι μελέτες και οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το GABA έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα - ηρεμεί τη νευρική δραστηριότητα- και πως η βοήθειά του στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ειδικά της νευροπίεσης είναι καθοριστική.
Επίσης
διεγείρει την υπόφυση του πρόσθιου λοβού, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH),η οποία βοηθά την οικοδόμηση των μυών.
Όταν βιώνουμε έντονο στρες,
σωματικό ή και εγκεφαλικό,
ο εγκέφαλος μας αντιδρά  αυξάνοντας την ενδογενή  παραγωγή του αμινοξέως γ-αμινοβουτυρικό οξύ- GABA, το οποίο με τη σειρά του
αυξάνει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα - και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα κύματα άλφα συνδέονται με μια χαλαρή και ενεργή κατάσταση - και μειώνει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα - τα οποία συνδέονται με τη νευρικότητα και την υπερδιέγερση -
Πιό απλά και κατανοητά το GABA είναι ένας φυσικός ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου και
για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της λειτουργίας του,
έτσι
όταν υπάρχει επάρκεια του GABA το σώμα μας από μόνο του και με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θα ρυθμίσει το στρες,
την ένταση,
τι άγχος και τις συνέπειές τους!
Οι διαταραχές άγχους όπως
κρίσεις πανικού,
διαταραχές κρίσεων, και
πολυάριθμες άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν εθισμό,
πονοκεφάλους,
σύνδρομο Parkinson, και
γνωστική εξασθένηση όλα σχετίζονται με χαμηλή δραστηριότητα GABA.
Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τo GABA, το οποίο όπως είπαμε εμποδίζει τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από τον ένα νευρώνα στον άλλο έχοντας ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση είναι η καφεΐνη.
Η καφεΐνη αναστέλλει την απελευθέρωση GABA και όλοι γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε πολλούς καφέδες!
Αυτό, όμως, που πρέπει να γνωρίζουμε εμείς είναι πως τα περιβάλλοντα με έντονο θόρυβο, η έλλειψη γλουταμίνης, η έκθεση σε ραδιοκύματα, τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Β6 και Β1η έλλειψη σιδήρου, μαγγανίου και ψευδαργύρου οδηγούν σε μείωση των επιπέδων GABA
και με μειωμένα επίπεδα GABA το σώμα μας θα βρίσκεται σε μόνιμη υπερδιέγερση,
οι μύες μας θα είναι συνεχώς τεντωμένοι,
η εγκεφαλική λειτουργία θα βρίσκεται πάντα στα άκρα
και
δεν θα μπορούμε να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε ούτε στιγμή.
Ειδικά τα περιβάλλοντα με έντονο θόρυβο οδηγούν σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ μείωση των επιπέδων GABA.
Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν επισημάνει πως ο χρόνιος και συνεχιζόμενος θόρυβος μειώνει τα επίπεδα γλουταμινικού και τη δράση της γλουταμινάσης 27% και 33% στον φλοιό, 15% και 24% στην παρεγκεφαλίδα.
Τα επίπεδα GABA και η δράση της γλουταμικής άλφα δεκαρβοξυλάσης μειώθηκαν κατά 15% και 14% αντίστοιχα.
Η δραστικότητα της τρανσαμινάσης GABA μειώθηκε σημαντικά στον φλοιό 55%, τον ιππόκαμπο 17% και την παρεγκεφαλίδα 33%.
Έτσι παρατηρούμε το GABA να λειτουργεί σαν ένα είδος "φρένου" όταν ο εγκέφαλός "πατάει" ανεξέλεγκτα και συνέχεια το "γκάζι" σε βάρος πάντα της υγείας μας.
Αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος αλλά και υποχρέωσή μας:
a) για να ελέγχουμε τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να μην επέρχεται μείωση του GABA και
β)
- Να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εφαρμόζονται οι νόμοι που αφορούν το θόρυβο.
- ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΛΛΟΥΜΕ κάθε παραβίαση του νόμου που αφορά το θόρυβο.
- ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ να αποκτήσουμε κάποια στιγμή ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να είμαστε ΠΗΓΕΣ ΘΟΡΥΒΟΥ 
ΝΑ ΑΠΑΙΤΟYΜΕ  από τους υπεύθυνους να εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν θεσπιστεί για το θόρυβο, από όπου και αν προέρχεται.

Και μην ξεχνάμε πως
Ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της.
σημείωση:δεν παίρνουμε συμπλήρωμα διατροφής GABA χωρίς να το συστήσει ο γιατρός μας!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Μακαρονόπιτα - Επιστροφή στους θησαυρούς της κουζίνας των περιοχών της χώρας μας.

Η μακαρονόπιτα είναι η πίτα που οι περισσότεροι από εμάς τη θυμόμαστε να συμπληρώνει το τραπέζι της Τυρινής και να μας χαρίζει την ευωδιά της και τη γεύση της.
Ανάλογα με την περιοχή ήταν με φύλλο ή χωρίς φύλλο.
Στα μέρη της βόρειας Πελοποννήσου συνήθως ήταν χωρίς φύλο και με ελάχιστα υλικά που μέσα από την απλότητά τους έδιναν ένα μεγαλειώδες γευστικό αποτέλεσμα.
Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ταπεινή πίτα με λίγα υλικά,αλλά εγώ θα την εντάξω στα Comfort food – στα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε και που θυμόμαστε με αγάπη φτιαγμένα από τα χέρια μαμάδων,γιαγιάδων και θειάδων.
Εδώ σας μεταφέρω μια συνταγή από την ορεινή Αιγιάλεια,όπως την έκαναν οι γυναίκες των χωριών και την οποία μου την αφηγήθηκε μια υπέργηρη ευγενική κυρία από τα μέρη αυτά*
Θα χρειαστούμε:
– Ένα πακέτο μακαρόνια Νο 5 -500 γρ.
– Πέντε αβγά χωριάτικα
– 400 γρ. φέτα τριμμένη με τα χέρια μας σε κομμάτια
– Μισό λίτρο φρέσκο γάλα κατσικίσιο
– Αγνό παρθένο λάδι
– Αλάτι,λίγο ανάλογα πόσο αλμυρή ή όχι είναι η φέτα και...
read more:https://botanologia.gr/makaronopita-epistrofi-stoys-thisayroys-toy-gastronomikoy-mas-politismoy/

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Φακές- Συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λόγω της σοβαρότητας και του επιπολασμού της νόσου οι έρευνες που γίνονται είναι συνεχείς και πολλές.
Τα συμπεράσματα μιας ομάδας νέων ερευνών δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση οσπρίων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνουμε και που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας, εκτός από τις φακές, ανήκουν:
τα φασόλια,
τα ρεβίθια,
τα κουκιά,
τα μπιζέλια,
τα φιστίκια,
τα λούπινα,
η σόγια,
η φάβα.
Ως ομάδα τροφίμων τα όσπρια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υγιεινά και οι λόγοι πολλοί...