Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Άρωμα γιασεμί-μεθυστικό και γλυκό,νικάει τη λαχτάρα για ζάχαρη και γλυκαντικά

 
Άρωμα γιασεμί και μιά γλυκιά μεθυστική μυρωδιά απλώνεται στον αέρα.
Γιασεμί , η βασίλισσα της νύχτας και το άρωμα της,γλυκό,μεθυστικό μας τυλίγει μετά τη δύση του ήλιου όταν απλώνεται δυνατά αλλά και νωχελικά στον αέρα.
Γιασεμί και το πεισματικό άρωμα του εδώ και χιλιετηρίδες συμβολίζει την ελπίδα, την ευτυχία, την αγάπη.
Γιασεμί ,τα εύθραυστα λουλούδια του με το αισθησιακό άρωμά τους ανυψώνουν το πνεύμα και μας προστατεύουν από τις επιθέσεις του άγχους , θυμίζοντάς μας ζεστές και ρομαντικές νύχτες καλοκαιριού,γεμάτες χαλαρότητα και ευδαιμονία.
Άρωμα γιασεμί το μυαλό χαλαρώνει και το πνεύμα ενισχύεται!
Και πολλές φορές σε χρόνους άσχετους η λαχτάρα για ζάχαρη γίνεται γλυκά επιτακτική.
Προσπαθούμε να ελέγξουμε την επιθυμία αλλά είναι εκεί , και επιμένει.
Δεν θέλουμε να ενδώσουμε.
Μπορεί κάτι να μας βοηθήσει;
read more:https://botanologia.gr/aroma-giasemi-methystiko-kai-glyko-nikaei-ti-lachtara-gia-zachari-kai-glyka/

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Πως να κάνουμε το δικό μας άρωμα με αιθέρια έλαια

    Το άρωμα είναι πάντα ένα σαγηνευτικό δώρο προς τον εαυτό μας, πόσο μάλλον αν το δημιουργήσουμε μόνοι μας μόνο για μας, απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες, απόλυτα προσαρμοσμένο στο προσωπικό μας γούστο και στυλ.
Η δημιουργία αρωμάτων με αιθέρια έλαια πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο κάπου εκεί  στην εποχή της Κλεοπάτρας αλλά και ακόμα πιο παλιά στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους όταν 
η χρήση τους ήταν συνδεδεμένη με την υγιεινή,
την ομορφιά και τη γοητεία.
Λίγες μόνο σταγόνες αιθέριου ελαίου είναι αρκετές για να δημιουργήσουμε το δικό μας και με τη δική μας σφραγίδα άρωμα.
Η όσφρησή μας και το ένστικτό μας θα μας οδηγήσουν στη σωστή για μας επιλογή των αιθερίων ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τολμηρές μυρωδιές αρκεί να μας δημιουργούν ανανέωση και ευεξία.
Μπορούμε να κάνουμε ένα αρωματικό σπρέι για το σώμα μας ή να δοκιμάσουμε  διαφορετικούς συνδυασμούς, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας άρωμα που θα το φοράμε στα πιο ζεστά σημεία του σώματός μας, γιατί...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πως κάνουμε κομπρέσες με αιθέρια έλαια βοτάνων

Βότανα – κομπρέσες
Οι κομπρέσες είναι ένας αποτελεσματικός όσο και παραδοσιακός τρόπος θεραπείας
και χρησιμοποίησης των αιθέριων ελαίων,των εγχυμάτων και των αφεψημάτων των βοτάνων.
Σε ζεστό ή κρύο νερό τα αιθέρια έλαια των βοτάνων ή τα εγχύματά τους μπορούν
να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν διάφορα προβλήματα όπως,πονοκεφάλους,μυϊκούς πόνους,ακόμα και τον πυρετό.
Παραδοσιακά χρησιμοποιούμε τις κρύες κομπρέσες για να ανακουφίσουμε πονοκεφάλους , εγκαύματα , ερεθισμούς , και φλεγμονές της επιδερμίδας μας , 
ενώ
τις ζεστές κομπρέσες τις χρησιμοποιούμε σε ρευματικά , αρθριτικά και μυοσκελετικά προβλήματα.....

Ιδρώτας-Όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο περισσότερη ενυδάτωση χρειαζόμαστε

Καύσωνας και ιδρώτας
Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά του σώματός μας.
Αλλά τι είναι ο ιδρώτας;
Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή.
Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος.
Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.
Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι και τα ζώα όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού...
read more:https://botanologia.gr/idrotas-oso-pio-poly-idronoyme-toso-perissoteri-enydatosi-chreiazomaste/

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής.
Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης,
η Ελληνική κουζίνα ,  έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους Έλληνες που στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες
 – και όχι μόνο –
Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ελληνική παραδοσιακή δίαιτα ,που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,
από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής....

Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος «μούσλι» – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.....