Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #4

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει:
“Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”
Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και
τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα ασε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης, σύμφωνα με τη δράση τους, των βοτάνων, και πολλές από τις δράσεις που μας περιγράφει μας είναι σήμερα οικίες:
ο μαϊντανός ως διουρητικό,
το μάραθο ως γαλακταγωγό,
το μαρρούβιο αναμεμιγμένο με μέλι ως αποχρεμπτικό...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό και αντιφλεγμονώδες βότανο

Πολυκόμπι – Ένα ισχυρότατο διουρητικό βότανο , αποτελεσματικό στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων , πληγών , δερματικών προβλημάτων  και γενικών φλεγμονωδών καταστάσεων.
Στη χώρα μας το γνωρίζουμε σαν
~ πολυκόμπι
~ κοντυλόχορτο
~ πολυτριχιά
~ πολυκόνδυλο
~ιππουρίδα των αγρών.
Στις άλλες χώρες σαν
~ bottlebrush – επειδή το χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια
~ horsetail -επειδή- κατά μία εκδοχή – το έδεναν στις ουρές των αλόγων , στις αλογοουρές , για να διώχνει τα έντομα , κατά άλλη εκδοχή , επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου
~ Schachtelhalm
~ equiseto
~ mare’s Tail
~ scouring Rush
~ shave Grass
Η επιστημονική του ονομασία...

Πλιγούρι βρώμης και νιφάδες βρώμης , ποια η διαφορά τους;

Πλιγούρι – Τι είναι τα πλιγούρια;
Τα πλιγούρια είναι:
#1.  πλιγούρια ολικής άλεσης ολόκληρων τεμαχισμένων ή χοντροκοπανισμένων κόκκων – θα το βρούμε και ως “steel-cut” – Steel Cut Oats, coarse oatmeal ή oat groats για το πλιγούρια βρώμης και wheat groats για τα πλιγούρια σίτου- σε ξένες συσκευασίες, αλλά και κορκότο ή κορκοτό σε ελληνικές συσκευασίες για τους ολόκληρους χοντροκοπανισμένους κόκκους σιταριού.
Ολόκληροι ή χοντροαλεσμένοι ή χοντροκοπανισμένοι κόκκοι από σιτάρι, βρώμη και κριθάρι που διατηρούν το ενδοσπέρμιο, το φύτρο και το πίτουρο , διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα πλιγούρια ολόκληρων σπόρων για να τα μαγειρέψουμε πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό και στη συνέχεια να τα σιγοβράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε πολλά μέρη της μεσογείου γίνεται διάκριση μεταξύ του ψιλο-κομμένου πλιγουριού  και του χονδρό-κομμένου πλιγουριού, έτσι παρατηρούμε το ψιλό,
το μέτριο,
το χονδρό και το έξτρα χονδρό πλιγούρι ολόκληρου σπόρου.
Η υψηλότερη ποιότητα πλιγουριού έχει ομοιόμορφο μέγεθος κόκκων, επιτρέποντας έτσι έναν πιο ελεγχόμενο χρόνο μαγειρέματος και πιο σταθερό αποτέλεσμα...
read more:https://botanologia.gr/pligoyri-vromis-kai-nifades-vromis-poia-i-diafora-toys/

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

O Θέμος Ποταμιάνος και η “Mαγειρική των περιστάσεων” ή όπως έλεγε “η μαγειρική της κατοχής”

ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων» 
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να  ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!”. 
Kαι όμως έχουν άδικο. 
Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.» 
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό, οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές. 
O σκοπός μου όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο επίκαιρο. 
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου" 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις ιών και βακτηρίων

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο ή αλλιώς βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι γνωστή ως ουσιαστικός αντιοξειδωτικός και ενζυμικός συν-παράγοντας για φυσιολογικές αντιδράσεις όπως η παραγωγή ορμονών, η σύνθεση κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η βιταμίνης C είναι άκρως αποτελεσματική στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Η βιταμίνη C ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε επιθέσεις από αλλεργιογόνα, ιούς, βακτήρια και καρκινογόνους παράγοντες, προάγοντας έτσι την ανοσία
Η βιταμίνη C έχει προστατευτικές επιδράσεις στην πνευμονία που προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Η βιταμίνη C έχει αντι-ιική και αντιβακτηριακή δράση και αποτρέπει λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα. 
Η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από την πίεση και το στρες που προκαλείται από το πολύ κρύο και την πολύ ζέστη
Η βιταμίνη C βοηθά να εξουδετερωθούν ανεπιθύμητοι ιοί και να προληφθούν πάρα πολλές ασθένειες όπως η γρίπη και τα κρυώματα, καθώς έχει αντι-ιική δραστικότητα και πολλά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της έναντι ιικών λοιμώξεων.
read more:https://botanologia.gr/i-vitamini-c-enischyei-tin-anosologiki-antidrasi-toy-organismoy-se-epitheseis-ion-kai-vaktirion/
πηγές πληροφόρησης και: 
http://www.naturalnews.com/040770_vitamin_C_virus_Dr_Thomas_Levy.html
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1954/pauling-bio.html
http://lpi.oregonstate.edu/lpbio/lpbio2.html
http://www.naturalnews.com/034591_vitamin_C_mega-dose_healing.html
http://www.youtube.com/watch?v=d9Sa02XnteA

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld/dailyvalue.jsp
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
https://www.nrv.gov.au/nutrients/vitamin-c

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ισχυρότατα βότανα για το συσσωρευμένο στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας

Άγχος , στρες και βότανα
Στρες και άγχος στην καθημερινότητά μας
– και οι παράγοντες που το προκαλούν δεκάδες.
Πριν να φτάσουμε στην ολική κατάρρευση ας δούμε πως μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Την επόμενη φορά που το άγχος και το στρες θα μας επισκεφτούν δριμύτερα , 
βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει ,
στον αρωματικό λύχνο του χώρου μας σταλάζουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο και λεβάντα , 
καθόμαστε αναπαυτικά στην αγαπημένη μας πολυθρόνα ,
παίρνουμε βαθιά ανάσα και κρατάμε την αναπνοή μας για λίγο , 
στη συνέχεια την αφήνουμε σιγά-σιγά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
H συχνότερη αιτία του στρες και του άγχους είναι η...
Debussy:ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στον ονειρεμένο κόσμο του