Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υγιεινή διατροφή έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας, σύμφωνα με έρευνα από το University of Adelaide, η οποία συμπληρώνει την έρευνα των Dr Pauline Emmett και Dr Kate Northstone, οι οποίες επισημαίνουν πως ο δείκτης νοημοσύνης των μικρών παιδιών μειώνεται με το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό
Το καταστροφικά αποτελέσματα μιάς κακής διατροφής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα ακόμη και αν η διατροφή βελτιωθεί στο μέλλον.
Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη,
επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό όχι μόνο είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν,
αλλά είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών και για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, καθώς σχετίζεται με μειώσεις του IQ τους.
Τα παιδιά που τρέφονται με μεταποιημένα τρόφιμα μέχρι την ηλικία των τριών (3)ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ο δείκτης νοημοσύνης τους να βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν φτάσουν στην ηλικία των οκτώμισι ετών.
Η βρετανική επιστημονική έρευνα ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό και τα συμπεράσματά της ήταν συγκλονιστικά.
Οι ερευνητές, υπό την Dr Pauline Emmett της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.
Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία 8,5 ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.
Με το πέρας της έρευνας διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι.
Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά.
"η διαφορά δεν είναι τεράστια, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και σε διάφορες άλλες καταστάσεις στη ζωή τους", δήλωσε η Dr Pauline Emmett.
Η ερευνήτρια επιβεβαίωσε, και αυτή, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα,
οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας.
Αυτό σημαίνει -επισημαίνουν οι ερευνητές- ότι η δίαιτα στα νήπια μέχρι τριών ετών αλλάζει τα επίπεδα του δείκτη νοημοσύνης της ενήλικης ζωής ακόμα και αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες με την πάροδο των ετών.
Και αυτό διότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό στα πρώτα τρία (3) χρόνια της ζωής του ανθρώπου και
είναι πιθανό η σωστή διατροφή κατά το διάστημα αυτό να παίζει καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη ανάπτυξή του.
Ας δώσουμε λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα που ταΐζουμε τα παιδιά μας.
μελέτες, έρευνες: