Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ένα τσάι* για χαλάρωση και συναισθηματική ευεξία

τσάι*
Όταν κάνουμε τσάι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή ένα φλιτζάνι με ένα πιατάκι σαν σκέπασμα.
Αυτό εξασφαλίζει πως τα πτητικά έλαια των βοτάνων μας δεν θα χαθούν και εμείς θα απολαύσουμε ένα θεσπέσιο ρόφημα.
Οι τρόποι για να κάνουμε ένα φυτικό τσάι είναι δυο:
– το αφεψήματα και
– το έγχυμα
Εάν τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν
σκληρά και ξυλώδη υλικά π.χ
ρίζες
φλοιούς
καρπούς τότε κάνουμε αφέψημα:
Τα βότανα για το αφέψημά μας μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα
– ρίχνουμε τα βότανά μας στο νερό λίγο πριν το βρασμό
– μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία τόσο ώστε το ρόφημά μας να σιγοβράζει...

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata, ένα τέλειο πιάτο από παλιά

Ζυμαρικά all’ Arrabbiata – Ριγκατόνι, ή πέννες ή σπαγγέτι ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάμε.
Μιά συνταγή, της οποίας η απλότητα των υλικών της πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, όπως και το λαχταριστό αποτέλεσμα!
Pasta all’arrabbiata και θα μπορούμε να την πούμε στη δική μας γλώσσα τα “θυμωμένα ζυμαρικά”, έτσι κόκκινα και καυτερά που είναι και που κόκκινο σαν θυμωμένο γίνεται το πρόσωπο μας με την πρώτη πιρουνιά πριν παραδοθεί στην απαράμιλλη και θεϊκή τους γεύση!
Η πάστα ντομάτας και οι καυτερές πιπεριές που έχουν μαγειρευτεί “γοητευτικά” μέσα στο “μαγικά” σοταρισμένο σκόρδο “αγκαλιάζουν” τα ζυμαρικά μας και αποθεώνονται όταν προστίθεται ,σαν τελευταία πινελιά, το λαχταριστό κεφαλοτύρι.
Η πιπεριά μας μπορεί να είναι σε σκόνη αλλά η γεύση με αποξηραμένη ή φρέσκια καυτερή κόκκινη πιπεριά είναι σκέτη απόλαυση!*
Και επειδή η καυτερές πιπεριές είναι πολύ ισχυρές, η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και την εξοικείωσή μας με αυτές...

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συλλογή βοτάνων,μια υπέροχη ασχολία

 
Όταν συλλέγουμε βότανα για φαρμακευτική ή μαγειρική χρήση πρέπει πάντα να ακολουθούμε κάποιους κανόνες όπως: 
1) Βεβαιωνόμαστε απόλυτα ότι έχουμε εντοπίσει το σωστό φυτό! 
Αν δεν είμαστε  σίγουροι συμβουλευόμαστε ένα βιβλίο αναζήτησης  φυτών και βοτάνων με ευκρινείς φωτογραφίες και πληροφορίες ή δεν το συλλέγουμε.
2) Δεν συλλέγουμε βότανα και φυτά που προέρχονται από περιοχές που έχουν ή είναι πιθανό να έχουν - ψεκαστεί με φυτοφάρμακα,εντομοκτόνα
ή λιπασμένες περιοχές....

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Συντονισμένοι στη μουσική των σφαιρών, “συνεπαρμένοι” από τη μυστική ζωή των φυτών

Σε τούτον τον πλανήτη εκτός από την Αφροδίτη τίποτε δεν υπάρχει πιο ωραίο από ένα λουλούδι και πιο απαραίτητο από ένα φυτό.
Το πράσινο χορτάρι που σκεπάζει τη μητέρα γη είναι η αληθινή μήτρα της ανθρώπινης ζωής.
Εκατομμύρια κινούμενα χείλια, στην κάτω επιφάνεια το κάθε φύλλου, καταβροχθίζουν διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνουν οξυγόνο.
Εικοσιπέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιφάνειας φύλλων, ασχολούνται καθημερινά με την θαυματουργή αυτή φωτοσύνθεση, παράγοντας οξυγόνο και τροφή για ανθρώπους και ζώα.
Από τα 375 δισεκατομμύρια τόνους τροφής που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα φυτά, που την παράγουν από τον αέρα και το χώμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.
Το υπόλοιπο είναι ζωικά προϊόντα, που και αυτά πάλι παράγονται με τη σειρά τους από τα φυτά...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κουρκούμι και τζίντζερ μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Κουρκούμι και τζίντζερ-
Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη , ότι η φλεγμονή είναι στο επίκεντρο των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως οι αρθρίτιδες ,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις ,
ο διαβήτης ,
το Alzheimer ,
κάποιες μορφές καρκίνου ακόμα και οι ημικρανίες ,οι πόνοι στην πλάτη κ.α
Επίσης είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα μπορούν ή να προκαλούν ή να αναστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα μας.
Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι επιζήμιες , διότι εμποδίζουν τη θεραπεία και την επιστροφή στην ισορροπία του οργανισμού μας.
Στο άρθρο μου  Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση παρακολουθήσαμε τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα και τη συμβολή τους στον οργανισμό μας...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αμυγδαλέλαιο και δεντρολίβανο για μεταξένια μαλλιά

Τα μαλλιά μας πολλές φορές υποφέρουν.
Αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε ας ετοιμάσουμε μια πανεύκολη μάσκα:
Θα χρειαστούμε:
100 ml αμυγδαλέλαιο
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
Και:
-ανακατεύουμε τα δυό μας υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως
-αφήνουμε το λάδι μας για λίγο να ξεκουραστεί
και
-το εφαρμόζουμε στα καθαρά και στεγνά μαλλιά μας από τη ρίζα μέχρι τις άκρες
-συνεχίζουμε με ελαφρύ μασάζ στην ρίζα πρώτα και εν συνεχεία σε όλο το μάκρος των μαλλιών
-τα τυλίγουμε με μία ζεστή πετσέτα και παραμένουμε έτσι για μισή ώρα.
Στη συνέχεια λουζόμαστε ως εξής:
-Στη χούφτα μας βάζουμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε από ένα φιλικό στα μαλλιά μας σαμπουάν.
-Ρίχνουμε πολύ λίγο ξεστό νερό στη χούφτα μας.
-Απλώνουμε το σαμπουάν στα μαλλιά μας.
-Αρχίζουμε να λουζόμαστε κάνοντας μασάζ χωρίς στην αρχή να βρέξουμε τα μαλλιά μας.
-Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος ώστε να φύγει εύκολα το λάδι από τα μαλλιά μας χωρίς να ταλαιπωρηθούμε