Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η επιλογή των τροφών ως πηγή ενέργειας του οργανισμού μας

Η ενέργεια του οργανισμού μας.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, διότι χρειάζεται για την διατήρηση όλων των λειτουργιών του.
Για όλες τις δραστηριότητές μας χρειαζόμαστε ενέργεια.
Ακόμη και αν καθόμαστε όλη τη μέρα, χρειαζόμαστε ενέργεια για να αναπνέουμε,
για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας,
της καρδιάς μας και όλων των άλλων οργάνων μας.
Η συνολική όμως ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα εξαρτάται από τις δραστηριότητές μας.
Την ενέργεια που χρειαζόμαστε την παίρνουμε από τις τροφές μας και διαφορετικές τροφές μάς δίνουν διαφορετική ποσότητα και ποιότητα ενέργειας, αυτός είναι και ο λόγος που η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη.
Είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο σώμα, αλλά και για να έχουμε ενέργεια, η οποία τις περισσότερες φορές ακολουθείται και από καλή διάθεση
Είναι πια γνωστό, πως υπάρχει καθοριστική σχέση ανάμεσα στα φαγητά που καταναλώνουμε και στο πώς αισθανόμαστε.
Στο χέρι μας είναι να...

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Η πολύτιμη και απαραίτητη για την υγεία μας διατροφική βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ  δρα σε συνέργεια με τις βιταμίνες Α και D: αυτές οι βιταμίνες υποχρεώνουν τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες, αλλά η βιταμίνη Κ ζωντανεύει αυτές τις πρωτεΐνες. 
Είναι ο “ενεργοποιητής”, με την πιο αληθινή έννοια της λέξης

Να γνωρίσουμε μια λίγο άγνωστή μας βιταμίνη;
ναι;
Βιταμίνη Κ λοιπόν!
Η φυσική βιταμίνη Κ, είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας  για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών, όπως η οστεοκαλσίνη, που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και για την υγεία των οστών μας – το γράμμα Κ προέρχεται από το αρχικό της Δανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη και το όνομα της έδωσε ο Δανός βιοχημικός και φυσιολόγος dr Henrik Dam, όταν την ανακάλυψε το 1929.
Σαν λιποδιαλυτή η βιταμίνη Κ αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού μας.
#.Προληπτική διατροφή για επάρκεια βιταμίνης Κ
Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για την βιταμίνη Κ σημειώνουν ότι “οι διατροφικές μας ανάγκες πρέπει να καλύπτονται κυρίως από τρόφιμα, τα τρόφιμα με συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες περιέχουν όλες τις βασικές βιταμίνες, όλα τα μέταλλα, καθώς και τις φυτικές ίνες και άλλες φυσικές ουσίες, τα οποία είναι απαραίτητα και έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας”
Οι διατροφικές οδηγίες περιγράφουν μια υγιεινή διατροφή για επάρκεια και...
read more:https://botanologia.gr/i-polytimi-kai-aparaititi-gia-tin-ygeia-mas-diatrofiki-vitamini-k/

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τρεις από τις ισχυρότερες ιδιότητες του λιναρόσπορου

Αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του λιναρόσπορου
οι ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του λιναρόσπορου:
1) μειώνουν τον κίνδυνο της υψηλής πιέσεως
2) προστατεύουν τον οργανισμό από τις φλεγμονώδεις παθήσεις- όπως οι ρευματικές παθήσεις
3) είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και για την ωρίμανση του νευρικού τους συστήματος
Αντικαρκινικές ιδιότητες του λιναρόσπορου
Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται ήδη εκτενώς σε μελέτες για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καρκίνων
Ίσως ο πιο μελετημένος καρκίνος σε σχέση με την επίδραση του διαιτητικού λιναρόσπορου είναι...
read more:https://botanologia.gr/treis-apo-tis-ischyroteres-idiotites-toy-linarosporoy/

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Πως μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας ευωδιαστό δαφνέλαιο

Δαφνέλαιο και δάφνη -Πως φτιάχνουμε δικό μας ευωδιαστό δαφνέλαιο και ποιες είναι οι σπουδαίες και πολύτιμες ιδιότητές του
Η δάφνη είναι ένα αρχαϊκό είδος δέντρου-βοτάνου που άνθισε στην αρχαία σούπερ ήπειρο  Gondwana και προηγείται της εποχής των δεινοσαύρων και όλων των θηλαστικών στη Γη. 
Η δάφνη είναι ένα από τα λίγα είδη δέντρων-βοτάνων που έχουν επιβιώσει από μια πολύ ξεχασμένη γεωλογική εποχή που ήταν εκεί περιμένοντας τη σημερινή ανθρωπότητα και την αυγή του πολιτισμού μας
Ήταν τόσος ο σεβασμός για το ιερό δέντρο-βότανο που οι αρχαίοι λαοί το λάτρευαν.
Το λάτρευαν για τις μυστικιστικές και ιατρικές ιδιότητές του και το δάφνινο στεφάνι του το προόριζαν 
για τους ευγενέστερους των ευγενών.
Σήμερα, η αναγέννηση των πανάρχαιων γνώσεων έχει εισχωρήσει στα σύγχρονα εργαστήρια καθώς οι επιστήμονες ξανα-ανακαλύπτουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού, του πιο ευγενικού δέντρου.
Σύγχρονοι ιατρικοί ερευνητές σε μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν τη φαρμακευτική αποτελεσματικότητα της δάφνης και του δαφνέλαιου και επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία των φυσικών ιατρών, όπως ο  Ρωμαίος συγγραφέας, φυσιοδίφης και φυσικός φιλόσοφος, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο οποίος  απαριθμούσε μια ποικιλία δράσεων και...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Λεμόνι, ας γνωρίζουμε τον πολύτιμο “ιατρικό καρπό” των Αρχαίων γιατρών.

Λεμόνι, και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το γνωρίζει – γνωρίζουν όμως όλοι την σπουδαιότητά του;
Και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το λεμόνι, και γιατί τόσο πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί μαζί του;
Ας δούμε – 
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι.
Πότε και που έγινε η διασταύρωση και προέκυψε το λεμόνι δεν είναι γνωστό, πάντως το λεμόνι αναγνωρίζεται κυρίως ως καλλιεργούμενο είδος και ο κίτρος, μάλλον είναι ο καρπός τον οποίο ο Πλίνιος στη Φυσική του ιστορία τον αναφέρει ως malum medicum- “ιατρικό καρπό” – και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο.
Καλλιεργήθηκε στη νότια Ιταλία από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και στο Ιράκ και την Αίγυπτο από το 700 μ.Χ.
Το λεμόνι εισάγουν στην Ισπανία στις αρχές του 10ου αιώνα οι Άραβες, όπου καλλιεργείται ανελλιπώς από το 1150, η δε ισπανική λαϊκή ιατρική του έχει αποδώσει πάρα πολλές ιατρικές χρήσεις, ώστε να έχουν γραφτεί για το λεμόνι πλήθος βιβλία.
Ένα άρθρο για την καλλιέργεια λεμονιών και λάιμ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας παρουσιάζεται στο γεωργικό έργο του Ibn al-‘Awwam του 12ου αιώνα, “Le livre de l’agriculture”, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος στα μεσαιωνικά αραβικά και ένα από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά έργα σχετικά...