Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ο χτύπος της καρδιάς μας συγχρονίζεται με τη μουσική που ακούμε.

Ο χτύπος της καρδιάς μας μιμείται τη μουσική που ακούμε!
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός και η ένταση της μουσικής μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μας ρυθμό, ακόμη και τα μοτίβα της αναπνοής μας.
Για παράδειγμα, όταν ακούμε γρήγορη, 
αισιόδοξη μουσική ο καρδιακός μας ρυθμός τείνει να αυξάνεται, μιμούμενος το ρυθμό και την ενέργεια της μουσικής!
Αντίθετα, η αργή, ηρεμιστική μουσική  μειώνει τον καρδιακό μας ρυθμό, προάγοντας τη χαλάρωσή μας και την ηρεμία μας!
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες σωματικές μας λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή μας!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπραϋντική μουσική χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα για τη μείωση του στρες, ενώ η μουσική υψηλής ενέργειας είναι δημοφιλής για προπονήσεις για την ενίσχυση της αδρεναλίνης και της ενέργειας - ας θυμηθούμε τους παιάνες και τα εμβατήρια!
Και βέβαια είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι η μουσική έχει επίδραση στον άνθρωπο.
Στην αρχαιότητα, η μουσική χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ αφηγηματικά ανέκδοτα περιέχουν επίσης ενδείξεις για τις επιδράσεις της.
Μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της μουσικής στο πλαίσιο διαφόρων κλινικών συμπτωμάτων/καταστάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων ή στη διαχείριση του πόνου και την παρηγορητική ιατρική.
Και ναι, η μουσική έχει πραγματικά τη δύναμη να εναρμονίζεται με το σώμα μας με τρόπους που μπορεί να μην παρατηρούμε καν! - λέει ο Hashem Al-Ghaili
Ανάμεσα στους επιστήμονες που μελέτησαν το φαινόμενο και οι Hans-Joachim Trappe και Gabriele Voit, οι οποίοι το 2016 μελέτησαν την επίδραση διαφορετικών μουσικών στυλ.
Μελέτησαν την επίδραση της μουσικής του Mozart, 
του J. Strauss και του συγκροτήματος ABBA, στην καρδιακή λειτουργία
στα επίπεδα κορτιζόλης ορού και στην αρτηριακή πίεση.
Η μουσική των Mozart, και J. Strauss μείωσε την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, ενώ η μουσική των ABBA όχι. 
Η μουσική του Mozart, είχε την ισχυρότερη επίδραση- το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Symphony No. 40 σε σολ ελάσσονα, KV 550.
Μάλιστα μελέτες που έχουν προηγηθεί προτείνουν τη μουσική του Mozart ως ιδανική για την εισαγωγή χαλάρωσης, αλλά χωρίς σαφή θεμελίωση του μηχανισμού. 
Ένα μουσικό κομμάτι ήρεμο, ονειρικό και αργού ρυθμού αυξάνει τη χαλάρωση, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, 
προκαλεί ευεργετική διαστολή των αγγείων, 
μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο αίμα, περιορίζει τις επιπτώσεις του stress.
Επίσης οι δύο επιστήμονες, Trappe και Voit, έδειξαν στην μελέτη τους, ότι και η απλή ακρόαση μουσικής συμβαδίζει με τη μείωση των συγκεντρώσεων της ορμόνης του στρες, της  κορτιζόλης
Και παρατηρούμε πως οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες απέδειξαν την απ' αρχής του ανθρώπινου πολιτισμού, πανανθρώπινη αλήθεια της έκφρασης "νιώσε τον ρυθμό", διότι παρατήρησαν πως οι μεταβολές του μουσικού ρυθμού αντανακλώνται στις μεταβολές του καρδιακού παλμού. 
Έτσι έχουμε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιάς και μουσικής. 
Η σχέση του καρδιακού παλμού με τον μουσικό παλμό, τον ρυθμό, είναι ισχυρή, 
αρχέγονη και υποσυνείδητη, μη ελεγχόμενη από τη βούληση. 

επιμέλεια κειμένου ntina/thalia
πηγές πληροφόρησης:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Ξέρετε ποιο είναι το κολοκάσι και ποια η σπουδαιότητά του;

κολοκάσι/Colocasia esculenta, μια διαχρονική υπερτροφή που φέρνει επανάσταση στην υγεία και τη βιωσιμότητα
Το κολοκάσι με επιστημονικό/βοτανολογικό διωνυμικό όνομα Colocasia esculenta, είναι ένα εξαιρετικό ριζικό λαχανικό που έχει θρέψει πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Γνωστό για την πλούσια κληρονομιά του, 
τις ευέλικτες μαγειρικές χρήσεις και τα απαράμιλλα οφέλη για την υγεία, το κολοκάσι αποδεικνύεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνηθισμένο βασικό τρόφιμο - είναι μια υπερτροφή με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις διατροφικές συνήθεις και να προωθήσει τη βιωσιμότητα - η ιδιότητα του βιώσιμου, η ικανότητα ενός οργανισμού ή μιας κατάστασης να συνεχίσει την ύπαρξή του!
Το κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους κόρμους ή βολβοκόνδυλους, τις βρώσιμες ρίζες του!
Και μια ματιά στην αρχαία του κληρονομιά 
Υπάρχει στον πλανήτη μας το κολοκάσι πάνω από 10.000 χρόνια και είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον πλανήτη!
Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και έγινε αγαπημένο διατροφικό προϊόν σε περιοχές όπως τα νησιά του Ειρηνικού, 
η Αφρική και η Καραϊβική. 
Το κολοκάσι πιθανώς ήταν αρχικά γηγενές στους πεδινούς υγροτόπους της Μαλαισίας 
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κολοκάσι ήταν σε καλλιέργεια στην υγρή τροπική Ινδία πριν από το 5000 π.Χ., πιθανώς προερχόμενο από τη Μαλαισία και από την Ινδία, μεταφέρθηκε δυτικότερα στην αρχαία Αίγυπτο, όπου περιγράφεται από Έλληνες και Ρωμαίους ιστορικούς ως μια σημαντική καλλιέργεια. 
Στην Ινδία, είναι γνωστό ως "gaderi".
Στην Ινδονησία, ονομάζεται "talas" ή "keladi".
Γνωστό ως kalo στη Χαβάη, 
dasheen στην Καραϊβική και arbi στη Νότια Ασία, αυτό το ανθεκτικό φυτό έχει ευδοκιμήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προσαρμοζόμενο σε δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα τροφή και πολιτιστική σημασία.
Θρεπτική δύναμη - το κολοκάσι είναι μια υπερτροφή
Το κολοκάσι είναι κάτι περισσότερο από απλά νόστιμο - είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών. 

1. ενεργειακός παράγοντας
Γεμάτο με σύνθετους υδατάνθρακες, το κολοκάσι παρέχει ενέργεια αργής πέψης, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για συνεχή δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2. υγεία του πεπτικού συστήματος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,  υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
3. πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά
Η ρίζα του κολοκάσι ξεχειλίζει από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, 
βιταμίνη Ε, 
κάλιο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν τα οστά.
4. φυσικά χαμηλά σε λιπαρά
Με αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά, το κολοκάσι είναι μια υγιεινή για την καρδιά τροφή, ιδανική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
5.  χωρίς γλουτένη
Για όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, το κολοκάσι χρησιμεύει ως θρεπτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση σε τρόφιμα με βάση το σιτάρι, προσφέροντας παρόμοια αμυλούχα άνεση με πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Γαστρονομικό θαύμα - Πώς να απολαμβάνουμε το κολοκάσι
Η ευελιξία του κολοκάσι λάμπει στην κουζίνα, εμπνέοντας πιάτα σε όλους τους πολιτισμούς
-. με βράσιμο ή στον ατμό διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε πολλές σάλτσες ή ντιπ.
-. τηγανητό ή ψητό για μια πιο υγιεινή εκδοχή των παραδοσιακών σνακ.
-. κολοκάσι πουρές, ο κρεμώδης και απολαυστικός, ο πουρές από κολοκάσι είναι μία εναλλακτική πρόταση!
-. το κολοκάσι σε σούπες, όπου απορροφά υπέροχα τις γεύσεις, καθιστώντας το μια γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με τζίντζερ ή με κουρκούμι και μαύρο πιπέρι!
-. σε επιδόρπια, καθώς η φυσική γλυκύτητα του κολοκάσι λάμπει σε παγωτά, 
κέικ και πουτίγκες - μια δημοφιλής λιχουδιά σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς.
και μία συμβουλή, πάντα μαγειρεύουμε καλά το κολοκάσι για να εξουδετερώσουμε τους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και του λαιμού όταν είναι ωμοί!
το άρθρο συνεχίζεται...
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Πανδαισία αρωμάτων από το "κοπάνισμα" βοτάνων, καρπών, βολβών!

...η πολτοποίηση των αρωματικών, ιδιαίτερα του βασιλικού,
του μαϊντανού,
του μάραθου,
της μέντας, 

αλλά και των μούρων αρκεύθου, 
των σπόρων του κόλιανδρου ή των ψημένων καρπών της πιπεριάς τσίλι
και 
του σκόρδου - είναι ένα τρομερό αντίδοτο στην κόπωση,
στην εξάντληση! 
Το "κοπάνισμα"  των βοτάνων,
των καρπών και των βολβών προκαλεί μια μεταμόρφωση,
μια τροπή,
μια αλλαγή στην κατάστασή μας,
στον ψυχισμό μας και...
...και φτάνουμε στο σημείο από το να αναστενάζουμε από την κούραση, στο να αναστενάζουμε από ευχαρίστηση  εισπνέοντας τα υπέροχα και μοναδικά αυτά αρώματα !
Η αναζωογονητική,
η ανακουφιστική και εμψυχωτική επίδραση των βοτάνων,

των καρπών και των βολβών όταν τα "στουμπάμε" μέσα σε ένα γουδί από ξύλο ελιάς, είναι αδιαμφισβήτητη!
...και οι ερευνητές υποψιάζονται πως ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές ανεπαίσθητες αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα
και
όλα αυτά γιατί η όσφρηση αναδεικνύεται στην πλέον ισχυρότερη αίσθησή μας, καθώς συνδέεται άμεσα με το συναίσθημά μας και με τη μνήμη μας.
Μέσα από τις μελέτες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως υπάρχουν αρώματα βοτάνων που μέσω της όσφρησης προκαλούν χαλάρωση,
πως υπάρχουν αρώματα  και μυρωδιές που ενισχύουν τις αθλητικές μας επιδόσεις,
που αυξάνουν την ενεργητικότητά μας,
που προκαλούν ευτυχία,
που βελτιώνουν τη συγκέντρωση,
που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια,
που βελτιώνουν την έμπνευσή μας,
που ενισχύουν τη μνήμη μας,
που καθαρίζουν και ανανεώνουν τον αέρα!
...και "στουμπάμε" στο γουδί βασιλικό - το μυρωδάτο βότανο
και ειδικά τον ιερό βασιλικό/Ocimum tenuiflorum, που έχει χρησιμοποιηθεί στις παραδοσιακές ιατρικές για πάνω από 3.000 χρόνια και είναι γνωστός ως ο βασιλιάς των βοτάνων!
..."κοπανίζουμε" και αφήνουμε τα αρώματά του να μας "τυλίξουν" που σύμφωνα με την 
η επιστήμη της ζωής, την ayurveda, έχουν  επίδραση στις πνευματικές μας πτυχές, διευκολύνοντας διευρυμένες καταστάσεις επίγνωσης!
...και μην ξεχνάμε πως το κάθε βότανο,
ο κάθε καρπός,
ο κάθε βολβός έχει τις δικές του θαυματουργές ιδιότητες,
τα δικά του ειδικά κύματα,
την δική του ευωδιά και τον δικό του τρόπο επίδρασης στον κάθε έναν από εμάς.
έρρωσθε!!!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το λεμόνι, το πολύτιμο.

... και ξαφνικά θέλησα να φτιάξω κάτι που θα ήταν ένα πολυτελές έδεσμα για τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών μου συνδαιτημόνων- των παιδιών, χειροποίητες ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού!
και στο νου μου στροβίλιζαν διάφορα για το λεμόνι και τη λεμονιά...
Αν τα εσπεριδοειδή εκτιμιούνται για την κοινωνική τους θέση, ποια είναι η ιστορία της παροιμιώδους φράσης "από το λεμόνι, στη λεμονάδα"
Κάτι τόσο "βαθυστόχαστο" πρέπει να χρονολογείται από την αρχαιότητα, έτσι δεν είναι;
σωστά θα μου πείτε!
Στην πραγματικότητα, αυτός ο αφορισμός δημιουργήθηκε το 1915 από τον "ένθεο αναρχικό" συγγραφέα Elbert Hubbard, ο οποίος εξυμνούσε τη θετική στάση και την αποφασιστικότητα ενός ηθοποιού. 
Πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς αποδίδουν επίσης τη φράση στον γκουρού της αυτοβελτίωσης Dale Carnegie, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση "αν έχεις λεμόνι, φτιάξε λεμονάδα", ψιθυρίζοντάς μας δηλαδή στο αυτί, φωνάζοντάς την, τη ξεχασμένη αλήθεια - αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό που έχετε! 
Μέχρι σήμερα, η φράση αυτή συνεχίζει να είναι δημοφιλής από σύγχρονους συγγραφείς και ηγέτες που κηρύσσουν την αισιοδοξία και χρησιμοποιούν τη λεμονόκουπα ως παροιμιώδη σάκο του μποξ. 
Μεστό και περιεκτικό, λοιπόν το λεμόνι είναι ιδανικό για πολλά που βάζει ο νους και πάντα στο προσκήνιο.
Το όμορφο, ευωδιαστό λεμόνι, που αρχικά ήταν ο σπάνιος καρπός των βασιλιάδων,
των βασιλισσών και των αρχιερέων, έγινε οικείο και κοινό με την πάροδο των χιλιετιών, λόγω της πανταχού παρουσίας του. 
Η αναζωογονητική μεταμόρφωση του λεμονιού μετέτρεψε τα κάποτε απρόσιτα προϊόντα του σε σύμβολο ευημερίας. 
Τα λεμόνια δεν ήταν πλέον μόνο για την προνομιούχα τάξη, αλλά πλέον και για τις μάζες, με τη μορφή νόστιμης λεμονάδας. 
Η ίδια η λεμονάδα, καθώς και παραλλαγές αυτού του υπέροχου ποτού με πρωτοστατούντα  τον χυμό του λεμονιού, μπορούν να χρονολογηθούν από τη μεσαιωνική Αίγυπτο...
Και σήμερα, τα πάντα, από τα lemon spa water μέχρι τις αγαπημένες καραμέλες από σταγόνες λεμονιού του καθηγητή Albus Dumbledore, μας δείχνουν ότι το λεμόνι είναι προσιτό και συνάμα πολυτελές, ακόμη και στις διαφορετικές εκφάνσεις του - βέβαια για όλους εμάς τους μεσογειακούς λαούς το λεμόνι και το λάδι είναι αναπόσπαστα τμήματα της ύπαρξής μας!
 "τα εσπεριδοειδή ήταν τα σαφή σύμβολα της ευγένειας στην αρχαία Μεσόγειο", αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής αρχαιοβοτανολόγους, οι οποίοι ανέλυσαν τα πάντα, από αρχαία κείμενα, 
τέχνη και αντικείμενα, 
μέχρι αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα όπως η γύρη και οι σπόροι.
και ναι, κάλλιστα μπορούμε να πούμε πως όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, είναι σύμβολο καταξίωσης!
Και οι πολύτιμες βιολογικές δραστηριότητες του πολύτιμου καρπού, πολλές φορές, υποτιμώνται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία,
στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία.
Βέβαια όλοι, θέλω να πιστεύω, γνωρίζουμε πως ο χυμός του λεμονιού παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το σκορβούτο.
Αυτή η κοινή χρήση του λεμονιού, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει σήμερα υποστηριχθεί από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες. 
Άλλες χρήσεις του χυμού λεμονιού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, γνωστές από την παραδοσιακή ιατρική, περιλαμβάνουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, 
του κοινού κρυολογήματος,
του πονόλαιμου, 
του πυρετού, 
των ρευματισμών,
της ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και βέβαια ο πολύτιμος χυμός, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, χορηγείται σε περιπτώσεις που έχουμε πέτρες στα νεφρά
Το δε πολύτιμο αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι γνωστό φάρμακο για τον βήχα.
Και δεν είναι μόνο τα λεμόνια της λεμονιάς αλλά και τα φύλλα της που κάλλιστα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε αρωματικά,
γευστικά αλλά και θεραπευτικά ροφήματα και 
βέβαια να νοστιμέψουμε και να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε πολλά πιάτα με κρέας και ψάρι!
Και ω, του θαύματος! 
Το μεταβολομικό προφίλ των φύλλων διερευνήθηκε και οι μελέτες έδειξαν ότι τα φύλλα της λεμονιάς περιέχουν 26 διαφορετικά οργανικά οξέα και τα παράγωγά τους, όπως ασκορβικό οξύ, 
βενζοϊκό οξύ, 
π-κουμαρικό οξύ, 
φουμαρικό οξύ,
21 αμινοξέα, όπως alanine, 
γ-aminobutyric acid, 
anthranilic acid, 
asparagine, 
aspartic acid, 
glutamic acid, 
glutamine, 
glycine, 
histidine, 
isoleucine, 
leucine, 
lysine, 
methionine, 
phenylalanine, 
proline, 
pyroglutamic acid, 
serine, 
threonine, 
tryptophan, 
tyrosine, 
valine και 13 σάκχαρα, όπως arabinose, 
fructose, 
galactose, 
glucose, 
glycerol, 
inositol, 
lyxose, 
maltose, 
rhamnose, 
ribose, 
sorbose, 
sucrose, 
xylitol...
... θα επανέλθω!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

αλήθεια- γνωρίζετε σε ποια τρόφιμα είναι κρυμμένο το μαγνήσιο;

...για να δούμε...ναι, ναι βέβαια, βρίσκονται...
-1. στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως 
αγκινάρα,
μπρόκολο,
σπανάκι, 
σέσκουλο, 
γογγύλια.
- 2. στους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως 
κολοκυθόσποροι, 
ηλιόσποροι,
σουσάμι, 
αμύγδαλα, 
κάσιους, 
κουκουνάρια, 
φιστίκια,
καρύδια
- 3. στα ψάρια όπως 
σκουμπρί, 
γάδος, 
καλκάνι, 
τόνος.
- 4. στα όσπρια όπως
άσπρα φασόλια, 
κόκκινα φασόλια, 
μαυρομάτικα, 
ρεβίθια, 
φακές.
- 5. στα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως 
καστανό ρύζι, 
κινόα, 
κεχρί, 
πλιγούρι, 
σίκαλη, 
άγριο ρύζι, 
ζυμαρικά ολικής αλέσεως, 
κριθάρι, 
βρώμη.
- 6. στα φρούτα
αβοκάντο,
μπανάνες
- 7. στα αποξηραμένα φρούτα όπως
σύκα, 
δαμάσκηνα, 
βερίκοκα, 
χουρμάδες, 
σταφίδες
- 8. στα βότανα όπως
φλόμος/vebrascum thapsus
αγριοράδικο/taraxacum officinale
τσιμισιφούγκα/chimicifuga racemosa
τριφύλλι/medicago sativa
νεροκάρδαμο/nasturtium officinale
σκόρδο/allium sativum
κόκκινο/τριφύλλι trifolium pratense
μέντα/menthe x. piperita
σύμφυτο/symphytum officinale
καγιέν/capsicum frutescens
Καλογιάννι nepeta cataria/catnip
τζίντζερ/zingiber officinale
φλησκούνι/menthe pulegium
τσουκνίδα/urtica dioica
στελλάρια/stellaria media
άρκτιον λάππα/arctium lappa
πολυκόμπι/equisetum arvence
φασκόμηλο/salvia officinalis και φτάνω στην απόλυτη
- 9. στη μαύρη σοκολάτα, η πολύτιμη - σε μια μερίδα 28gr θα βρούμε 64mg μαγνησίου, το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης .
ας θυμηθούμε και γιατί το μαγνήσιο είναι το πιο ισχυρό χαλαρωτικό ανόργανο συστατικό στον κόσμο! https://botanologia.gr/giati-to-magnisio-einai-to-pio-ischyro-chalarotiko-anorgano-systatiko-ston-kosmo/

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

ελαιόλαδο και πολυφαινόλες.

και ρίχνουμε μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδου στη σαλάτα μας και νιώθουμε την έντασή του,
τη γεύση του,
τη δύναμή του!

Και το χρυσό υγρό είναι έτοιμο να ενισχύσει τη ζωτικότητά μας και να ξεκλειδώσει τα οφέλη της κυτταρικής υγείας επόμενου επιπέδου!
Και ναι είναι γνωστό πια πως το ελαιόλαδο, το "λάδι" μας, είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με αξιοσημείωτες ιδιότητες, αλλά και γεμάτο με πολυφαινόλες, αυτές τις μικροσκοπικές ενώσεις που κάνουν την τεράστια διαφορά στην υγεία μας.
Και τα μονοακόρεστα λιπαρά - ποιος ο ρόλος τους?
Το ελαιόλαδο επαινείται για την αφθονία του σε μονοακόρεστα λιπαρά. 
Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν περίπου το 75% της περιεκτικότητας του ελαιόλαδου και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης. 
Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν εδώ!
Αυτός ο τύπος λίπους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2,
καθώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - καθιστώντας το ελαιόλαδο μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
Ξεπερνώντας τα μονοακόρεστα λιπαρά, ας εμβαθύνουμε στις πολυφαινόλες - τα μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας.
Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο είναι σαν σούπερ ήρωες σε μικροσκοπικό επίπεδο, με ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. 
Ξέρετε όμως τι κάνουν μέσα μας;
Ναι βέβαια, θωρακίζουν και προστατεύουν την καρδιά μας,
ενισχύουν την εγκεφαλική ισχύ και λειτουργία, 
ανυψώνουν τη διάθεσή μας,
υποστηρίζουν τη γνωστική μας λειτουργία! 
Και υπάρχουν και άλλα - εμβαθύνοντας στην επιστήμη πίσω από το πώς δημιουργούνται αυτά τα θαυματουργά μόρια, θα δούμε και γιατί έχει τεράστια σημασία το λάδι που θα αποφασίσουμε να βάλουμε στο πιάτο μας!
Εξερευνώντας το απίστευτο σύμπαν της μικροδιατροφής. 
Πρόκειται για την αποκάλυψη της τεράστιας επίδρασης που μπορούν να έχουν τα μικροσκοπικά θρεπτικά συστατικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών και μελετών έχουν γίνει πάνω στο ελαιόλαδο.
Ο κόσμος έξω από την Μεσόγειο το γνωρίζει ως το δημοφιλέστερο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, εμείς, οι Μεσόγειοι, ως αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής μας, αλλά και της ζωής μας όλης!
Για τους λαούς της Μεσογείου το ελαιόλαδο είναι το "λάδι" τους
Και έχει επαινεθεί και επαινείται συνεχώς για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προφίλ του. 
Αυτό όμως που του δίνει το προβάδισμα είναι οι πολυφαινόλες/polyphenols!
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. 
Δρουν σαν ασπίδες ενάντια στις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για την προστασία των κυττάρων μας από όποιες βλάβες.
Είναι εξαιρετικές,
σπουδαίες και απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας,
αλλά και για την επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης. 
Και όταν λέω ότι το ελαιόλαδο βρίθει από αυτούς τους υπερήρωες, δεν αστειεύομαι, όλες οι έρευνες το επιβεβαιώνουν!
Είναι γνωστό πως η φλεγμονή  οδηγεί, είναι επιβεβαιωμένο, σε σοβαρά και πολλές φορές μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. 
Εδώ είναι που το ελαιόλαδο αναλαμβάνει και πάλι δράση. 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Αυτό ωφελεί καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και τις αρτηρίες. 
Με άλλα λόγια, λίγο λάδι εδώ και εκεί, κάθε μέρα, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας.
Η δύναμή του είναι τεράστια, όπως και η συμβολή του στην υγεία μας!
Είναι συναρπαστικό, η έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο με τα πανίσχυρα συστατικά του είναι ένα ισχυρότατο ελιξίριο υγείας!
Και πώς παράγονται οι πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, δεν εμφανίζονται από το πουθενά. 
Δημιουργούνται μέσω μιας συναρπαστικής διαδικασίας γνωστής ως shikimate pathway.
Το μονοπάτι shikimate, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το χημικό εργοστάσιο της φύσης
Αυτή η βιοχημική γραμμή συναρμολόγησης ξεκινά με απλά μόρια σακχάρου στο εσωτερικό των φυτικών κυττάρων. 
Τα σάκχαρα ταξιδεύουν κατά μήκος αυτής της οδού και μετατρέπονται σε φολικά και αρωματικά αμινοξέα.
Αλλά αυτός δεν είναι ο τελικός τους σταθμός.
Τα αρωματικά αμινοξέα, στη συνέχεια μετατρέπονται σε πολυφαινόλες υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν το φυτό βρίσκεται υπό πίεση ή κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Σκεφτείτε το σαν μια πολυσύχναστη γραμμή εργοστασίου, όπου απλοί όγκοι ξύλου, τα σάκχαρα, εισέρχονται από το ένα άκρο και όμορφα χειροποίητα κομμάτια επίπλων, πολυφαινόλες, βγαίνουν από το άλλο.
Είναι μια μεταβολική οδός επτά βημάτων και την οδό αυτή δεν θα την βρούμε στα θηλαστικά.
Οι πολυφαινόλες, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για τα δέντρα και τα φυτά, διότι τις χρησιμοποιούν για να αμυνθούν ενάντια σε θηρευτές ή περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες μέσω οξειδωτικών εκρήξεων.
Υπάρχει όμως κάτι που καταστρέφει όλη αυτή τη διαδικασία - αυτό το κάτι είναι η glyphosate, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και συζητήσεων πολλά χρόνια τώρα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 
Η glyphosate απαγορεύεται στη βιολογική γεωργία και η κατανάλωση βιολογικών μπορεί να μειώσει την έκθεση ατόμων στη glyphosate. 
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες και τα παιδιά που άρχισαν να τρώνε βιολογικά είχαν 70% χαμηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης μετά από 6 ημέρες. 
Και γιατί η glyphosate είναι απειλή στην παραγωγή πολυφαινολών
Φανταστείτε έναν επισκέπτη-έκπληξη να έρχεται στη γιορτή σας και να καταναλώνει όλο το φαγητό πριν προλάβουν οι υπόλοιποι να πάρουν μέρος. 
Αυτό ακριβώς κάνει η glyphosate στα φυτά μας - καταλαμβάνει τους θρεπτικούς τους πόρους, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πολυφαινολών.
Επιπτώσεις της glyphosate στην υγεία και τη διατροφή των φυτών
Αυτό το ύπουλο ζιζανιοκτόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την υγεία των δέντρων μας και των φυτών μας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη glyphosate μπορεί να μειώσει δραστικά τη συγκέντρωση ευεργετικών πολυφαινολών σε καλλιέργειες όπως οι ελιές.
Οι πολυφαινόλες είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσία των δέντρων και των φυτών έναντι ασθενειών και παρασίτων, αλλά όταν μειώνονται, οδηγούν όχι μόνο σε λιγότερο θρεπτικές καλλιέργειες αλλά και σε πιο ευάλωτες.
Η απώλεια αυτών των ισχυρών αντιοξειδωτικών δεν σταματά στα ίδια τα φυτά και τα δέντρα - τα υπολείμματα της glyphosate μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν τη μικροβιακή ποικιλότητα μέσα στα εδαφικά οικοσυστήματα πολύ καιρό μετά την εφαρμογή.
Αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα που επιφέρει αυτός ο διπλός παράγοντας, καθώς τα μικρόβια παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάσπαση της οργανικής ύλης σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών - άρα και υψηλότερα επίπεδα αυτών των πολύτιμων πολυφαινολών.
Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οι πολυφαινόλες, όπως και βιταμίνες και πολλά ιχνοστοιχεία επηρεάζονται σε ποικίλο βαθμό από τις διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ζεμάτισμα/blanching, 
το βράσιμο,
το βράσιμο στον ατμό, 
το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα. 
Η απώλεια πολυφαινολών κατά το μαγείρεμα εξαρτάται από την εκάστοτε πολυφαινόλη. 
 Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βράσιμο είναι το πιο επιζήμιο κυρίως λόγω της εκτεταμένης έκπλυσης.
Το βράσιμο στον ατμό, και το ήπιο τηγάνισμα φαίνεται να διατηρούν μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών.
Επίλογος
Το να ξεκλειδώσουμε τα οφέλη των πολυφαινολών στο ελαιόλαδο δεν είναι μικρό κατόρθωμα. 
Αυτές οι μικροσκοπικές ενώσεις είναι πολύτιμες, αλλά και αναντικατάστατες για τον οργανισμός μας!
Εμείς, απλά χαιρόμαστε το λάδι μας και τα δυναμικά στοιχεία του, που παράγονται μέσω του χημικού εργοστασίου της φύσης - του "μονοπατιού" shikimate. 
Αλλά προσέχουμε από που το προμηθευόμαστε - τα ζιζανιοκτόνα, όπως η glyphosate, μπορεί να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια - 
είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια. 
Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα μας έχει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε.
Για να είναι όμως λειτουργικά τα  μιτοχόνδριά μας χρειάζονται τα μικροθρεπτικά συστατικά  όπως οι βιταμίνες, 
τα μεταλλικά στοιχεία
και 
τα αντιοξειδωτικά, ειδικά δύο αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ* και το συνένζυμο Q10, υποστηρίζουν την ενέργεια και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια.
Χρειάζονται σωματική δραστηριότητα,
καθόλου επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή, έως καθόλου θρεπτική αξία και προστασία από την παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός μας προλαβαίνει να διορθώσει. 
Και βέβαια τα μιτοχόνδριά μας χρειάζονται άφθονα αμινοξέα, που βρίσκονται στο κρέας, 
στο ψάρι, 
στους ξηρούς καρπούς, 
στους σπόρους, τα φασόλια, 
στις φακές και στα αυγά που περιέχουν επίσης γλουταθειόνη/glutathione, που δρα προστατευτικά στα μιτοχόνδρια.
Και βέβαια και εδώ έχουν το ρόλο τους τα βότανά μας!
Τα βότανα και οι βιοδραστικές τους ενώσεις ενισχύουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διαταραγμένης μιτοχονδριακής λειτουργίας για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών με πρωτοστατούντα το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του, 
το τζίντζερ, 
τη Nigella sativa,
το σκόρδο,
το ganoderma το μανιτάρι,
την Euphorbia fischeriana,
τον Astragalus,
το Panax ginseng. 
Βέβαια οι επιδράσεις των βοτάνων,
των μπαχαρικών και των βιοδραστικών συστατικών τους στην ανθρώπινη υγεία και τη θεραπεία ασθενειών είναι και αυτές πολύπλοκες!
Ωστόσο, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν εφαρμοστεί νέες τεχνικές, μελετώντας και ερευνώντας τα βότανα!
Σε συνδυασμό με μοριακές μεθόδους και τεχνολογίες, μπορούν να διαφωτιστούν υποκείμενοι μηχανισμοί με μεγαλύτερη σαφήνεια για να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν ακριβείς στοχευμένοι θεραπευτικοί παράγοντες.
*Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA
Ένα συνένζυμο, ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Άλφα Λιποϊκό Οξύ/ΑLA λειτουργεί στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας για να επαναφορτίσει συγκεκριμένα ένζυμα και να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους για την παραγωγή ενέργειας.
Το ανθρώπινο σώμα παράγει άλφα-λιποϊκό οξύ αλλά σε μικρές ποσότητες. 
Επίσης, πολλά τρόφιμα περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ και
είναι το σπανάκι, 
το μπρόκολο, 
οι πατάτες, 
οι ντομάτες, 
τα λαχανάκια Βρυξελλών, 
τα καρότα,
τα παντζάρια,
το κόκκινο κρέας.
Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη των μιτοχονδρίων έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιατρική, επειδή πολυάριθμες ασθένειες έχουν αποδοθεί σε δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia- https://botanologia.gr/mitochondria-mia-pantachoy-paroysa-kai-poikilomorfi-oikogeneia-organidion/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29360539/ - παναγιόχορτο ή λεονούριο