Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Τίνος είναι τα γονίδια τελικά;

πριν πολλά-πολλά χρόνια το 1976 ο Richard Dawkinς στο βιβλίο του το εγωιστικό γονίδιο-The selfish gene-είχε διατυπώσει την άποψη πως "εμείς οι άνθρωποι υπάρχουμε ως οχήματα ή ως μηχανές επιβίωσης,με τα γονίδια να δημιουργούν τους ανθρώπινους μηχανισμούς προκειμένου 
αυτά τα ίδια να αναπαραχθούν και να επιβιώσουν στο πέρασμα των αιώνων....."
τι εγωισμός αλήθεια....

και έρχεται τώρα εν έτη 2010 το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώσει:

Τα γονίδια δεν είναι κανενός! 
και.....
Στον αέρα τα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας µεγάλων εταιρειών
Ουδείς µπορεί να κατοχυρώσει µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας το ανθρώπινο γονιδίωµα, ανακοίνωσε το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.  
Και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας ξεσηκώθηκαν…
Επειτα από δεκάδες χρόνια και αφού έχουν ήδη δοθεί 40.000 διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, οι ειδικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα γονίδια του ανθρώπου δεν µπορεί να αποτελούν αντικείµενα τέτοιων διπλωµάτων. 
Για τον κόσµο της βιοτεχνολογίας, πρόκειται για επανάσταση που κάνει τους οπαδούς της ελεύθερης χρήσης του γονιδιώµατος να αγαλλιάζουν και τις µεγάλες εταιρείες, που έχουν ξοδέψει εκατοµµύρια δολάρια σε γενετικές έρευνες µε σκοπό το κέρδος, να διαµαρτύρονται για σκάνδαλο. 
Τώρα το Οµοσπονδιακό Γραφείο Διπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι την απόφαση του υπουργείου έπειτα από µια διαδικασία της διαιτησίας, καθώς η διένεξη είναι ανάµεσα σε δύο µη κερδοσκοπικές οργανώσεις ,την Αµερικανική Ενωση Ελευθεριών του Πολίτη (ΑCLU) και το Δηµόσιο Ιδρυµα Ευρεσιτεχνιών,και τη Μyriad Genetics, η οποία µε το Πανεπιστήµιο της Γιούτας έχει διπλώµατα ευρεσιτεχνίας για δύο γονίδια, τα ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2. 
Ο στόχος της εταιρείας και των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν αν αυτά τα γονίδια δηµιουργούν προδιάθεση για όγκους στις ωοθήκες και τους µαστούς. 
Μα για να το κάνουν, πρέπει άραγε να έχουν διπλώµατα ευρεσιτεχνίας για τα δύο γονίδια που «ανακάλυψαν»; Ενα δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί πως όχι, όµως η Μyriad άσκησε έφεση και η υπόθεση συνεχίζεται.  
Προϊόν της φύσης
Η ανακοίνωση του αµερικανικού υπουργείου λέει τώρα πως «η χηµική δοµή των ανθρώπινων γονιδίων είναι ένα προϊόν της φύσης»: τα γονίδια δεν είναι «επινοήσεις» και γι αυτό πρέπει να είναι κληρονοµιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. 
Οι υποστηρικτές της ευρεσιτεχνίας υποστηρίζουν πως τα γονίδια εκτός σώµατος είναι χηµικές δοµές διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο σώµα και γι αυτό πρέπει να µπορούν να αποτελούν αντικείµενα ευρεσιτεχνίας. 
Οι εµπειρογνώµονες της κυβέρνησης ανταπαντούν πως, ακόµη κι όταν η δοµή είναι «αποµονωµένη» από το φυσικό της περιβάλλον (το σώµα), αποτελεί προϊόν της φύσης. 
Οπως «οι ίνες του βαµβακιού που έχουν διαχωριστεί από τα άνθη του βαµβακιού. Ή του άνθρακα που εξορύσσεται από τη γη». 
Μοιάζει προφανές. 
Στους «Νιου Γιόρκ Τάιµς» που αποκάλυψαν την απόφαση του υπουργείου, ο καθηγητής Τζέιµς Εβανς του Πανεπιστηµίου της Βόρειας Καρολίνας µιλάει για «σηµαντικό σταθµό: µια γραµµή που χαράχθηκε στην άµµο». 
Από την άλλη βέβαια, η άµµος αλλάζει συνεχώς και η πίεση των µεγάλων εταιρειών µόλις που έχει αρχίσει.  
Αλλαγή πορείας
Το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι η απόφασή του αποτελεί πραγµατική αλλαγή πορείας σε σχέση µε τα όσα ίσχυαν ώς τώρα. 
Οµως οι εµπειρογνώµονες του υπουργείου υποστηρίζουν πως οι συνέπειες για τη βιοµηχανία της βιοτεχνολογίας δεν θα είναι τόσο σοβαρές: οι χειρισµοί του DΝΑ όπως αυτοί που χρησιµοποιούνται για να δηµιουργηθούν οι διαγονιδιακές ή ιδιαίτερες γενετικές θεραπείες  µπορούν να συνεχίσουν να καλύπτονται από διπλώµατα ευρεσιτεχνίας επειδή «αποτελούν προϊόντα της ευφυΐας του ανθρώπου». 

4 σχόλια:

 1. καλημέρα θάλεια,
  είναι ένα πολύ σοβαρό άρθρο αυτό-δηλαδή οι ιδέες που αποκαλύπτονται, και πιστεύω ότι είναι η απαρχή για ευρύτερες συνειδητοποιήσεις απο τον άνθρωπο-επιστήμονα ως προς το τι είναι εν τέλει ο άνθρωπος (ενα ον-μια μηχανή-ενα διάμεσο-μια διαδικασία ενός έργου,τι; και σε ποιον ανήκει αν ανήκει; κλπ)
  βεβαίως αν είχαν κανει οι επιστήμονες τον κόπο να διαβάσουν την γένεση-ολιγον ταπεινά και με καλή πίστι (άνθρωπος=εικόνα και ομοίωση του δημιουργού θεού)τώρα δεν θα "κατοχύρωναν" γονίδια αλλά θα τα αξιοποιούσαν συνδυαστικά για την φυσική-ηθική-πνευματική επιβίωση και ζωή και πνευμάτωση όλων συνολικά των ανθρώπων(που είναι ομοιοι και παρόμοιοι αν και ανόμοιοι!με όλους τους υπόλοιπους,ακόμα και με τα ζώα!).
  το καλό φαγητό "ψήνεται"σιγά σιγά στον φούρνο και αυτό αποτι φαίνεται δεν αλλάζει-μπορούν όμως να χορτάσουν περισσότεροι καθε φορά, αν οι καθε φορά προσκεκλημένοι λάβουν λιγώτερα-μικρότερη μερίδα-και προσθέσουν και τα ανάλογα βότανα!!(που εν τέλει αυτό είναι και υγεία διότι τηρείται η δίαιτα-λιτότητα κλπ)
  θα μου πης μιλείς για λιτότητα και κανεις κατάχρηση του χώρου-χρόνου μου;!!!
  χαίρε και υγίειαν έχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημέρα φίλε μου και βέβαια καμία κατάχρηση ούτε του χώρου ούτε του χρόνου έτσι και αλλιώς....αιωρούμαι μέσα στην απεραντοσύνη τους και νιώθω χωρίς όρια εντός τους....και χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ναί και γω χαίρωμε με αυτά που γράφεις και ακόμα περισσότερο με την χαρά σου.
  τα κείμενα σου δίνουν στον αναγνώστη γνώση ζωής και ποιότητα ζωής δηλαδή πολιτισμό,και δυνατότητα μιας ειλικρινούς επικοινωνίας με την αδελφή μας την φύση και τα παιδάκια της τα βότανά(κια)και ακόμα δείχνουν-παρέχουν αφειδώς και δωρεάν ένα δρόμο τελείωσης-αυτοτελείωσης-ενότητος,σίγουρο,σταθερό,γεμάτο γνώση-αγάπη και κατανόηση-σοφία.
  για όλα αυτά-και κυρίως γιαυτά που δεν βλέπω(το πόσο εργάζεσαι για το αποτέλεσμα αυτό κλπ)σε παρακαλώ να δεχθείς ένα μεγάλο ευχαριστώ και μιά ευχή:¨είθε το έργο σου να ζήση για το καλό των ανθρώπων και της φύσης-του φυσικού περιβάλλοντος"
  χαίρε και χάριν έχε ώστε πάντοτε να μας διαθέτεις δωρεάν τις δυνάμεις των δώρων σου-Δώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. φίλε μου ευχαριστώ πολύ........είστε ο μόνος που καταλάβατε "αυτά που δεν βλέπω" και μου το λέτε...ευχαριστώ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή