Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

βάφω κόκκινα αυγά με φυσική βαφή


βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με τις εξωτερικές φλούδες κρεμμυδιών
Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα στα υφάσματα και τα αντικείμενά τους.
Αυτή η μέθοδος και η τεχνική δυστυχώς έχει ξεχαστεί και χαθεί στις ημέρες μας.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ ούτε με τον τρόπο βαφής υφασμάτων, ούτε με πολλά χρώματα ίσως το κάνω κάποια άλλη στιγμή.
Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο πως έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας.
Τα αυγά και το νερό μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι ξύδι στο νερό μας και τις εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια.
Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά.
Ανάβουμε την φωτιά στην κουζίνα μας όχι στο τέρμα αλλά περίπου στην μέση.
Δεν θέλουμε να βράζει και να κοχλάζει πολύ το νερό μας γιατί θα χτυπιούνται περισσότερο τα αυγά μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να σπάσουν.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό μας πρέπει να το αφήσουμε να βράζει για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν και τα αυγά μας εσωτερικά.
Το χρώμα τους στο τέλος του βρασμού θα έχει γίνει κόκκινο.
Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας.
Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό.
Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.
πηγή:ftiaxno.gr
βάφω φυσικά κόκκινα αυγά με παντζάρι
για κόκκινα αυγά παίρνουμε βολβούς παντζαριών,
τους κόβουμε σε φέτες και
τους βράζουμε αρκετή ώρα πολύ καλά για να έχουμε έναν ολοκόκκινο ζωμό!
στη συνέχεια, σουρώνουμε,αφήνουμε να κρυώσει λίγο  και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αυγά μαζί με δύο κουταλιές ξύδι!
μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
όσο περισσότερο τα αφήνουμε στο νερό τόσο θα κοκκινίζουν!
πως θα βράσουμε τα αυγά του Πάσχα χωρίς να μας σπάσουν;  
υπάρχουν δυό  τρόποι βαφής των αυγών,
ο ένας τρόπος είναι να βαφτούν τα αυγά μαζί με τη βαφή και ο άλλος να βραστούν πρώτα τα αυγά και μετά να τα βάλουμε στη βαφή!
όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε δεν τα στριμώχνουμε στην κατσαρόλα!
το νερό,δε πρέπει να βράζει δυνατά  γιατί καθώς τα αυγά θα κουνιούνται υπάρχει περίπτωση να σπάσουν!
στο νερό της κατσαρόλας πάντα ρίχνουμε ξύδι και αλάτι!
το ξύδι και το αλάτι στο νερό υπόσχονται επιτυχία, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας!!!
1) επιλέγουμε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, διότι τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι!
καθαρίζουμε με τρεχούμενο νερό τα αυγά μας ώστε να είναι πεντακάθαρα!
2) αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου για να είναι οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα αφήνουμε 30 λεπτά σε χλιαρό νερό!
3) στη συνέχεια τα τρίβουμε ελαφρά με ένα μαλακό πανί ή με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε  ακολουθούμε τον τρόπο βαφής που έχουμε επιλέξει...
όταν βράσουν τα αυγά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου!
στη συνέχεια με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο τα γυαλίζουμε.
αν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για το χρόνο που απαιτείται!!!
έχω παρατηρήσει,όταν τα αυγά μου δεν είναι από τα άσπρα όταν τα βγάζω από την βαφή να μου ξεφλουδίζουν...
για να αποφύγω αυτή την ταλαιπωρία αφού ακολουθήσω τα στάδια 1) και 2) στη συνέχεια τοποθετώ τα αυγά μου στο σκεύος που θα τα βράσω,τα καλύπτω με νερό προσεκτικά,ρίχνω ξύδι και αλάτι και τα βράζω 10 περίπου λεπτά, σε χαμηλή φωτιά...
στη συνέχεια τα βάζω σε κρύο νερό και τα τρίβω ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη...
στη συνέχεια ακολουθώ τον τρόπο βαφής που έχω επιλέξει,,,
συνήθως τα βάφω με φλούδες κρεμμυδιού...
φέτος θα κάνω μισά με κρεμμυδόζουμο και
μισά με παντζαρόζουμο!!!
καλή επιτυχία!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~
τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα αυγά μου που έβαψα με φύλλα κρεμμυδιού,απλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην βγουν τα αυγά μας πολύ σκούρα,αντί κόκκινο να πάρουν ένα χρώμα κεραμιδί σκούρο...
με το πανταρόζουμο δεν μου έβαψαν,χρειάστηκε να τα βάλω και αυτά στο κρεμμυδόζουμο!!!
και πάλι καλή επιτυχία σε όσους δεν έβαψαν τα αυγά τους ακόμα!!!
thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου