Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Ισχυρά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εγκεφάλου

Πολλές έρευνες που έχουν γίνει κατά διαστήματα έχουν δείξει ότι ορισμένα βότανα και μπαχαρικά συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μας,
Πολλά από αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ άλλα έχουν ελεγχθεί για τις συνολικές τους επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία,όπως στην ψυχική υγεία,στη διαδικασία της σκέψης, της κατανόησης, της μάθησης και της ανάμνησης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που,σε επιστημονικές μελέτες, βρέθηκαν να ωφελούν τον εγκέφαλο μας.

Φασκόμηλο*
Ένα βότανο γνωστό σε όλους μας,το πολύτιμο φασκόμηλο,έχει ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν στη πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer.
Μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το φασκόμηλο περιέχει μια μεγάλη ποικιλία δραστικών ενώσεων που μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική δραστηριότητα και να προστατεύσουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Εμείς προσθέτουμε το φασκόμηλο στα φαγητά μας όπως στα κολοκυθάκια, στο ψητό κοτόπουλο, στα φασόλια,αλλά και σε σάλτσες όπως σε σάλτσες ντομάτας και βέβαια το γνωστό μας έγχυμα φασκόμηλου.

Κουρκούμι**
Το κουρκούμι είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται πολύ στην Αγιουρβέδα.
Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιδράσεις,δύο παράγοντες που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την υγεία του εγκεφάλου και τη γενική υγεία.
Το κουρκούμι ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει τη νόσο του Alzheimer. .
Επιπλέον, το κουρκούμι μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου εμποδίζοντας την διάσπαση των νευρικών κυττάρων του.
Για να αυξήσουμε την πρόσληψη του κουρκουμιού το προσθέτουμε σε όσα περισσότερα φαγητά μπορούμε,όπως σε σούπες και σάλτσες ενισχύοντάς το με μιά μικρή ποσότητα μαύρου πιπεριού.

Ginkgo biloba***
Τα φύλλα του ginkgo έχουν χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπεία της άνοιας, και ένα από τα παραδοσιακά φάρμακα της κινεζικής ιατρικής.
Θεωρείται ότι το ginkgo biloba θα μπορούσε βοηθάει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας εν μέρει με την τόνωση της κυκλοφορίας και την προώθηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Παρόλο που η έρευνα για το ginkgo biloba συνεχίζεται,οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι αυτό το βότανο μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με νόσο του Alzheimer ή με ήπια γνωστική εξασθένηση.
Επιπλέον, μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease το 2015 υποδηλώνει ότι ένα εκχύλισμα ginkgo biloba που ονομάζεται EGb761 μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την επιβράδυνση της πτώσης της γνώσης μεταξύ των ασθενών που παρουσιάζουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα πέραν της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας.
Σε μελέτες οι ερευνητές συμπερασματικά αναφέρουν:
Πολλά παραδοσιακά βότανα έχουν δοκιμαστεί σε πειραματικά μοντέλα εγκεφαλικού επεισοδίου, μερικά από τα οποία έχουν τεράστιες δυνατότητες.
Τα περισσότερα από αυτά τα φυσικά προϊόντα λειτουργούν με την αύξηση των μηχανισμών φυσιολογικής αποκατάστασης,με την αύξηση της σύνθεσης των αυξητικών παραγόντων και των στοιχείων απόκρισης στο στρες.
Μεταξύ αυτών και το Ginkgo biloba,το οποίο είναι γνωστό ότι προάγει την νευρογένεση σε συνθήκες ισχαιμικού και άλλου παθολογικού στρες.

Ginseng****
Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στη βοτανική ιατρική, το ginseng περιέχει αντιφλεγμονώδη χημικά που ονομάζονται ginsenosides. Σε μελέτες, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι ginsenosides προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου από τη χρόνια νευροεκφυλιστική νόσου του Alzheimer.
Μετά μακροχρόνια χρήση και θεραπεία με κορεατικό κόκκινο τζινσένγκ οι ερευνητές παρατήρησαν βελτίωση του γνωστικού ελλείμματος στους ασθενείς με νόσο του  Alzheimer.
Και οι έρευνες συνεχίζονται με συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαίων ελεγχόμενων δοκιμών,ώστε να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών που ανέφεραν πως οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ ανέτρεψαν την ψυχική παρακμή και συνέχισαν να βελτιώνουν την ψυχική τους ικανότητα λαμβάνοντας ταυτόχρονα το Panax ginseng.
Εμείς όπως και με τα υπόλοιπα βότανα και μπαχαρικά το εντάσσουμε στη διατροφή μας.

Μελισσόχορτο*****
Ένα βότανο που συχνά λαμβάνεται σε μορφή τσαγιού και συχνά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει το άγχος και την αϋπνία.
Το,είναι γνωστό,μελισσόχορτο βοηθάει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, Neurosurgery και Psychiatry το 2003, 42 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer έλαβαν ένα εκχύλισμα πλασέμπο οι μεν,μελισσόχορτου οι δε,για τέσσερις μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, εκείνοι που έλαβαν μελισσόχορτο εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στη γνωστική λειτουργία.
Σε άλλη μελέτη παρατηρήθηκε πως 600 mg μελισσόχορτου βελτίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση,με σημαντικά αυξημένη την αυτο-εκτίμηση και την ηρεμία.
Επίσης σε  in vitro όσο και σε in vivo μελέτες,έχουν επιβεβαιωθεί οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου μετά από υποξική-ισχαιμική βλάβη(1)
Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι πως το μελισσόχορτο έχει πολλές βιολογικές επιδράσεις αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι η νευροπροστατευτική δράση του.

Δεντρολίβανο
Δεν είναι λίγες οι μελέτες  που έχουν επιβεβαιώσει τη βελτίωση στις γνωστικές επιδόσεις μετά από έκθεση στο άρωμα του δενδρολίβανου.
Έτσι αν επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στον εγκέφαλό μας, ας αρωματίζουμε τους χώρους που εργαζόμαστε και μελετάμε, με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου.
Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου τονώνει άμεσα τη μνήμη ακριβώς επειδή μέσω του αίματος μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο.
Τονώνει μάλιστα τη μνήμη ακόμα και σ’ αυτούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως άνοια.

Σημειώσεις:
Ενώ ορισμένα βότανα και μπαχαρικά έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλό μας, πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για την χρήση τους.
Πάντα χρησιμοποιoύμε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Κείμενο,επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com

Φασκόμηλο*
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/
https://botanologia.blogspot.com/2017/03/tips_28.html
https://botanologia.blogspot.com/2010/03/salvia-officinalis.html
Κουρκούμι**
https://botanologia.blogspot.com/2016/09/blog-post_15.html
https://botanologia.blogspot.com/2013/06/alzheimer.html
Ginkgo biloba***
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166615/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133771/
Ginseng****
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659550/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268331
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18580589
nutritionexpress.com
Μελισσόχορτο*****
1-el.wikipedia.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3555743/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027300/