Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι μας

Ας συνεχίσουμε λοιπόν το φύτεμα, εμπλουτίζοντας το μπαλκόνι μας:
1. χαμομήλι/Matricaria chamomilla
 Αυτό το υπέροχο βότανο αναπτύσσεται εύκολα χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.
Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα, γι’ αυτό δε συνηθίζουμε να κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς για την προστασία του. 
Το χαμομήλι μπορεί να φυτευτεί και να ευδοκιμήσει τόσο σε ημισκιερά μέρη, όσο και σε σημεία με ήλιο χαρίζοντας μας πλούσια ανθοφορία. 
Για να φυτέψουμε το χαμομήλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση. 
Το χαμομήλι φυτεύεται την άνοιξη με σπόρο ή με έτοιμα φυτά και συγκομίζεται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. 
Αν και το χαμομήλι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. 
Για χαμομήλι που φυτεύουμε στο μπαλκόνι ή την αυλή μας, χρησιμοποιούμε γλάστες ή ζαρντινιές σχετικά ρηχές, βάθους 10-20 εκατοστών, καθώς το χαμομήλι έχει επιφανιεακό ριζικό σύστημα και τις γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά και βότανα...
read more
:https://botanologia.gr/therapeytika-votana-poy-mporoyme-na-kalliergisoyme-sto-mpalkoni-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου