Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία-
Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τι πάει στραβά με το σύστημα της διατροφής μας;

....ο Χένρι σώπασε για μια στιγμή , σκουπίζοντας αφηρημένα με το δάχτυλο τη σάλτσα στο πιάτο του.
“Ας το πούμε αλλιώς:το ήξερες ότι σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα δωρεάν γεύματα στο σχολείο για περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά μέσα στην επόμενη πενταετία;”
“Αυτή η κίνηση δεν θα είναι και πολύ δημοφιλής , θα έλεγα”
“Να σου πω , θα γίνει μεγάλος θόρυβος , φυσικά , αλλά σιγά-σιγά θα ησυχάσουν τα πράγματα και θα εμφανιστεί κάτι άλλο για να ανησυχήσει ο κόσμος.
Το σπουδαίο είναι ότι εξοικονομούμε ένα σωρό λεφτά , ενώ παράλληλα μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τις εργατικές τάξεις και τα χαμηλά στρώματα δεν θα τρώει κάθε μέρα παρά τσιπς και σοκολάτες.
Πράγμα που σημαίνει , τελικά , ότι δεν θα έχουν τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη”
Η Ντόροθι ανασήκωσε τα φρύδια σε αυτή την παρατήρηση.
“Α, βέβαια”,την διαβεβαίωσε.
“Δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Το έχουν αποδείξει αυτό οι δικοί μας”.
Χαμογέλασε....
read more:https://botanologia.gr/ti-paei-strava-me-to-systima-tis-diatrofis-mas/

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια σε ένα ιδανικό μασάζ.

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια σε έναν ιδανικό συνδυασμό για μασάζ , το οποίο βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
Και όμως – χρειαζόμαστε μόνο δύο με τέσσερις κουταλιές την ημέρα ελαιόλαδο για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε.
Και μαζί με την βιταμίνη Ε το λάδι μας , μας χαρίζει και τις φαινόλες του και τα καροτενοειδή του και τα πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά του οξέα , δηλαδή
μας χαρίζει την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση , μια ισχυρότατη ασπίδα για ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Επίσης το ελαιόλαδο προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να του προκαλέσει , αλλά ιδιαίτερα ,
προστατεύει και αναστέλλει την εξέλιξη των παιδικών εκζεμάτων , ενώ πολύτιμη είναι και η βοήθειά του στα τσιμπήματα των εντόμων.
Έτσι όταν νιώθουμε το δέρμα μας ξηρό και ταλαιπωρημένο ας το...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Γεύσεις και αρώματα κανέλας

Οι πάμπολλες χρήσεις της κανέλας 
Επειδή μας αρέσει πολύ το λάδι ,
επειδή το λάδι είναι όντως ένας θησαυρός υγείας ,
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου ας δούμε μια απλή τεχνική αρωματισμού του με κανέλα.*
Aς ξεκινήσουμε και
1ο ~ ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
Eίναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα , να το προσθέσουμε σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα αλλά κυρίως σε σαλάτες με ωμά λαχανικά και βότανα και σε φρουτοσαλάτες.
θα χρειαστούμε :
– έξι ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
– πέντε φύλλα δάφνης
– ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
– ελαιόλαδο
Και...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πως κάνουμε λάδι κανέλας

Λάδι κανέλας
Για να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι νομίζουμε!
Το λάδι κανέλας  έχει πολλές χρήσεις, όπως:
– γαστρονομικές
– ισχυρές καλλυντικές και
– ισχυρές ιαματικές , λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της κανέλας.
         O δεκάλογος χρήσεων του λαδιού της κανέλας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι κανέλας
1. στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μας
2. ως εναλλακτική μορφή θεραπείας για ορισμένες ασθένειες,
3. για τη βελτίωση της υγείας μας,
4. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
5. για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
6. για την εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων...

τα βότανα για να τα αναγνωρίζουμε - Trigonella foenum-graecum ( 12ο )

τη γνωρίζουμε και με το όνομα "μοσχοσίταρο το ελληνικό"
τη συναντάμε και με τα ονόματα: 
τήλι ή 
τήλινδα ή  
ντοντιλίνα ή
ντηλιλίνα ή
τσιμένι
το τσιμέντι στην ουσία δεν είναι η τριγωνέλλα αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών άσχετα
αν έχει καθιερωθεί από πολλούς να ονομάζουν έτσι την τριγωνέλλα κάτι που
συμβαίνει και με το κάρυ
πολλοί ονομάζουν κάρυ το κουρκούμι κάτι 
που είναι λάθος διότι
το κάρυ είναι και αυτό μείγμα από μπαχάρια με βάση το κουρκούμι
εμείς ας γνωρίσουμε φωτογραφικά πρώτα αυτό το βασικό βότανο-μπαχάρι της Ελληνικής φύσης πριν ασχοληθούμε με τις ιδιότητές του
το όνομά του στα αγγλικά και γαλλικά είναι:
foenum-graecum το ελληνικό χορτάρι
είναι αυτοφυές φυτό της χώρας μας

αυτή είναι λοιπόν η τριγωνέλλα με βοτανικό όνομα Trigonella foenum-graecum