Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Πολύτιμα τρόφιμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τα μωρά πιο έξυπνα

Πολύτιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι όνειρο κάθε μητέρας να έχει έξυπνα και ευφυή μωρά.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας,υποστηρίζουν οι έρευνες.
Και οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι η καλή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Τα τρόφιμα που επιλέγει κάθε γυναίκα να εντάξει στη διατροφή της,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού της τα επόμενα χρόνια.
Η προσθήκη ορισμένων τροφών μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη- ενισχύει το IQ του μωρού, τις δεξιότητές του,τη συμπεριφορά του και τη μνήμη καθώς ενηλικιώνεται!
Ναι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το μωρό τους πιό έξυπνο από την αρχή!
Πώς;
Μα με το να τρώνε το σωστό φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ναι, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενταχτούν στη διατροφή μιάς εγκύου,ώστε να αυξήσουν το IQ του μωρού τους.
Και να γιατί..

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Nτομάτες - Ρυθμίζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και βοηθούν στη μείωση της εφίδρωσης

Ένα ποτήρι φρέσκος ​​χυμός ντομάτας , καθημερινά , μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης.
Μέσα από την ανάρτησή μου «ντομάτα-η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων» έχουμε κατανοήσει την σπουδαιότητα της ντομάτας και έχουμε παρατηρήσει τις χίλιες και μία  χρήσεις και ιδιότητές της.
Είδαμε την σπουδαιότητα του θαυματουργού λυκοπένιου,του οποίου η διαθεσιμότητα είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι σάλτσες που παρασκευάζουμε μόνοι μας, με ώριμες ντομάτες, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη από ότι η φρέσκια ντομάτα.
Επίσης τα αποτελέσματα πάμπολλων ερευνών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους  καρκίνου.
Πέρα από όλα αυτά τα οφέλη,οι ντομάτες και ο χυμός τους ,  με το πλήθος των αντιοξειδωτικών τους είναι μια φυσική θεραπεία για την υπερβολική εφίδρωση......

Το χρώμα και μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν τη ζυγαριά μας.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ελκυστικό ή μη βλέπουμε το φαγητό μας.
Όταν βλέπουμε και παρατηρούμε ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο αυτόματα μέσα στον οργανισμό μας δημιουργούνται κάθε είδους αντιδράσεις.
Οι νευρώνες στο μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει την όρεξη, αρχίζουν να διεγείρονται.
Μια ματιά και μόνο φτάνει στο φαγητό που βρίσκεται μπροστά μας για να αρχίσουν οι σιαλογόνοι μας να αυξάνουν την παραγωγή σιέλου στο πλαίσιο προετοιμασίας για φαγητό. 
Μήπως στο αγαπημένο μας εστιατόριο το κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο; Στην τραπεζαρία του σπιτιού μας το φως είναι δυνατό ή χαμηλό; 
Μήπως οι εξαντλητικές δίαιτες έχουν γίνει καθημερινότητα για εσάς;
Και οι επισημάνσεις αυτές γιατί από σειρά μελετών προκύπτει ότι μικρές λεπτομέρειες και συνήθειες στην καθημερινότητά μας κάνουν τη διαφορά στη ζυγαριά μας.
Το κόκκινο χρώμα.
Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για την όρεξη σε επιστημονικό περιοδικό, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερα τρόφιμα όταν το φαγητό σερβίρονταν σε κόκκινο πιάτο.....

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn
Μελέτη : η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα
«τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,

και αιτία του φαινομένου η ανθυγιεινή διατροφή»
μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης
Tο ανοσοποιητικό σύστημα μας αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καισε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!

Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη
ακόμα και μακροπρόθεσμα!Ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

Πως αποθηκεύουμε τα βότανά μας για να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους

Τα αποξηραμένα βότανα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους χρειάζονται σωστή αποθήκευση.
Όλα τα μέρη των βοτάνων όπως
άνθη,
φύλλα,
ρίζες πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα τα οποία να διαθέτουν αεροστεγές καπάκι.
Εκτός από τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάρτινες καφέ σκουρόχρωμες σακούλες ή μικρά σακουλάκια από λινάτσα.
Οι σακούλες πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό και ξηρό αποθηκευτικό χώρο.
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά ή πλαστικά βάζα γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των βοτάνων...
read more: https://botanologia.gr/pos-apothikeyoyme-ta-votana-mas-gia-na-diatirisoyn-tis-idiotites-toys/

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τα βότανά μας κάνοντάς τα σάλτσες

Βότανα
– Και πολλές φορές χρειάζεται να τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ψάχνουμε τον τρόπο.
Ένας από τους πολλούς τρόπους διατήρησης των βοτάνων μας είναι και οι σάλτσες,
ένας εύγευστος,υγιεινός και έξυπνος τρόπος διατήρησης των ευαίσθητων και ευωδιαστών βοτάνων μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το λάδι μας,αυτό το ευλογημένο προϊόν της ελληνικής γης.
Τις σάλτσες αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για τρεις με τέσσερις περίπου μέρες  αφού πάντα μετά από κάθε χρήση θα τις σκεπάζουμε με ένα μικρό στρώμα λαδιού.
Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα φαγητών ανάλογα με το βότανο ή τα βότανα που περιέχουν.
Θα σας δώσω τώρα μία σάλτσα,υψηλής διατροφικής αξίας,που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε χορτόσουπες*,σε μακαρονάδες και κυρίως σε....

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ο υγιεινός τρόπος ζωής της μητέρας φράγμα στην παιδική παχυσαρκία

Παιδική παχυσαρκία
Ο κίνδυνος της παχυσαρκίας είναι ελάχιστος για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι προσκολλημένες σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ....
read mpore:https://botanologia.gr/o-ygieinos-tropos-zois-tis-miteras-empodizei-tin-paidiki-pachysarkia/