Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

η βοτανοθεραπεία στους αρχαίους Έλληνες ιατρούς

Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον και
ιδιαίτερα από τα βότανα.
Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων που ζούσε στο Πήλιο στο
πανέμορφο αυτό βουνό με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα.
Από αυτόν διδάχθηκε τη θεραπευτική φύση των βοτάνων ο μαθητής του της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοι του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
κατά τον Γαληνό...
Στη συνοπτική αυτή περιήγηση στα θεραπευτικά φυτά των αρχαίων ιατρών ας σταθούμε και σε μια θεραπεία του Γαληνού, (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 904-907) ο οποίος όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αλεξάνδρεια στην πατρίδα του,
τη Πέργαμο,συνάντησε έναν κηπουρό «υπό τε σταφυλής και παρισθμίων και αντιάδων πνιγόμενον».
Ο Γαληνός τότε σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για την φλεγμονή αυτή το χυμό από τον φλοιό χλωρών καρυδιών, με το σκεπτικό, όπως γράφει, αφού οι ουσίες διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται βαθιά και το βάψιμο τους δεν εξαλείφεται εύκολα, όπως παρατηρείται στους βαφείς, τότε η λεπτόρρευστη αυτή ουσία θα εισχωρήσει στη φλεγμονή των αμυγδαλών και θα θεραπεύσει τον ασθενή.
Έδωσε αυτόν τον χυμό στον ασθενή να κάνει γαργαρισμούς, με αποτέλεσμα σύντομα να θεραπευθεί. 
Την αγωγή αυτή ο Γαληνός την δοκίμασε, αφού πρόσθεσε λίγο μέλι, σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά.
Τα κείμενα των αρχαίων ιατρών είναι σημαντικά και διότι στους μετέπειτα ιατρούς της βυζαντινής περιόδου επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια με λίγες προσθήκες.
Στη συνέχεια οι γνώσεις για τα θεραπευτικά βότανα με τη μετάφραση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων ιατρών στα λατινικά μεταφέρθηκαν στους ιατρούς της Ευρώπης και εφαρμόσθηκαν στην ευρωπαϊκή ιατρική, που διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
πηγή:
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/seyp/nos/2008/VranakiGeorgia/attached-document/Vranaki2008.pdf
thalia

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Προτάσεις για ένα θρεπτικό πρωινό σύμφωνα με τις προτροπές του πρωτοπόρου διατροφολόγου Oskar Benner

Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μας και σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα γεύμα απολαυστικό,μιά γευστική εμπειρία που θα προσφέρει κάθε πρωί σε μας και στα παιδιά μας τροφή για το σώμα και το μυαλό μας. 
Ο Bircher-Benner πίστευε ότι τα ωμά τρόφιμα ήταν πιο θρεπτικά επειδή περιέχουν άμεση ενέργεια από τον ήλιο.
Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που πίστεψαν ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα υγιές και όχι απλώς να ικανοποιήσουν την πείνα.
Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με καλή υγεία να καταναλώνουν περίπου 50% ωμά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και για όσους έχουν κακή υγεία να καταναλώνουν 100% ωμές τροφές.
Από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για πρωινό είναι.....
read more:https://botanologia.gr/protaseis-gia-ena-threptiko-proino-symfona-me-tis-protropes-toy-protoporoy-diatrofologoy-oskar-benner/

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δίαιτα και αποτοξίνωση με ένα ιδανικό ρόφημα-ποτό

Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή “Περί της φύσης των ανθρώπων” της σχολής του Ιπποκράτη και 
βασιζόταν στην θεωρία των “τεσσάρων στοιχείων” του Εμπεδοκλή
-γη, νερό, φωτιά, αέρας
Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι τα τέσσερα αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους τέσσερις ζωογόνους χυμούς,
οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη σωματική διάπλαση του ατόμου.  
Ο Γαληνός χρησιμοποίησε τη  θεωρία των τεσσάρων χυμών για να διατυπώσει την θεωρία του περί ασθενειών και επηρέασε ιατρούς και επιστήμονες μέχρι τον Μεσαίωνα.
Σήμερα, αν και  η θεωρία των τεσσάρων ιδιοσυγκρασιών έχει ξεπεραστεί,
συνεχίζει να ισχύει στον τομέα της ψυχολογίας και
είναι αποδεκτή η αντίληψη πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της αρχαίας διδασκαλίας και της σύγχρονης επιστήμης στην κοινή τους αντίληψη περί της υπάρξεως βασικών δομικών λίθων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή...
read more:https://botanologia.gr/diaita-kai-apotoxinosi-me-ena-idaniko-rofima-poto/

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία είναι οι συνιστώσες της υγείας μας.

Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για την υγεία μας,γιατί όπως είναι γνωστό υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής,
ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας.
Το σώμα μας για να παράγει έργο χρειάζεται ενέργεια,η οποία πρέπει να ρέει ελεύθερα και απρόσκοπτα και να διαπερνά όλες τις πλευρές της ζωής μας,κάθε οργανικό μας σύστημα.
Έτσι πρέπει να εξετάζουμε ένα φάσμα θεμάτων που προχωρούν πέρα από τα συνηθισμένα.
Ένα από αυτά,η διατροφή μας πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπεται στο σώμα να...
read more:https://botanologia.gr/somatiki-psychiki-kai-koinoniki-eyexia-einai-oi-synistoses-tis-ygeias-mas/

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση

Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
Και ξεκινάμε:
1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
2. Τρώμε αυγά για πρωινό...

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

H καταλληλότερη ώρα μέσα στη μέρα για να πιούμε ένα ρόφημα βοτάνων

Αλήθεια ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα μέσα στη μέρα για να πιούμε ένα ρόφημα βοτάνων είτε αφέψημα είναι αυτό είτε έγχυμα;
Ένα χωνευτικό ή αντιόξινο ρόφημα βοτάνων το πίνουμε πριν ή μετά το φαγητό;
Ένα χαλαρωτικό ρόφημα βοτάνων θα το πιούμε το πρωί ή το βράδυ;
Λοιπόν-
Οι ώρες λήψης των ροφημάτων μας εξαρτώνται από τις ιδιότητες του βοτάνου ή των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε, ή από το πρόβλημα που μας απασχολεί δηλαδή:
1) το πρωί νηστικοί συνήθως πίνουμε
– τα τονωτικά βότανα για ενέργεια και ζωτικότητα όλη τη μέρα
– τα αποτοξινωτικά βότανα για να απομακρύνονται οι συσσωρευμένες τοξίνες από τον οργανισμό μας 
 – τα επουλωτικά και μαλακτικά βότανα για να προστατεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους βλενογόνους του εντέρου και του στομαχιού μας.
– τα προσαρμογόνα βότανα για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της υπογεννητικότητας όπως η λυγαριά και το νυχτολούλουδο
2) την ώρα του προγεύματος συνήθως πίνουμε
– τα ηπατικά...

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός #2

Μαγειρεύω με βότανα – Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά,
όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε,ο ενθουσιασμός που νιώθουμε, όταν
έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς με δική μας 
πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε,επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του ,είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας,ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα.
Και εδώ δυό τρεις συμβουλές για το πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε....
read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-enas-synoptikos-geystikos-odigos/