Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα

Ελαιόλαδο και πεπτικό μας σύστημα
Έχουμε σκεφτεί άραγε κάποια στιγμή, ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής που διαθέτουμε, του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό;
Ότι το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα νεύρων που ελέγχουν τόσο την λειτουργία αυτού του ίδιου, όσο και και ολόκληρου του οργανισμού μας με την συνεργασία ενός μεγάλου φάσματος ορμονών;
Ότι το πολυδαίδαλο εντερικό νευρικό μας δίκτυο που έχει στην δικαιοδοσία του να ελέγχει και να ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος έχει ονομαστεί από τον Michael Gershon “The Second Brain “ – δεύτερος εγκέφαλος;
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του για να του δοθεί αυτό το όνομα από τον πρόεδρο του τμήματος Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center;
Και μεταξύ άλλων ο Michael Gershon, εμπειρογνώμονας του αναδυόμενου τομέα της neurogastroenterology , μας επισημαίνει πως το δίκτυο αυτό στο εσωτερικό της κοιλιακής μας χώρας υπερβαίνει κατά πολύ της απλής διαδικασίας της πέψης!
Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με τις δικές του αισθήσεις και αντανακλαστικά και μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του εντέρου ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο...

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Tα κορυφαία βότανα και φρούτα για τους διαβητικούς

Διαβήτης – Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη να τον έχουν υπό έλεγχο , καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως όταν γνωρίζουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη είναι και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του,και μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,με άσκηση, 
και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα πουμε τις υψηλές ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς , σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές , είναι:
#1.  τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22 , περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες , 
οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Οι ανθοκυανίνες , βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένωντων φρούτων...
read more:https://botanologia.gr/ta-koryfaia-votana-kai-froyta-gia-toys-diavitikoys/

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι δράσεις των βοτάνων : Ισχυρότατα αντιπυρετικά βότανα

“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming

Πυρετός  – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C  κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-antipyretika-votana/

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταπολεμούν το λίπος και μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά
Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αναζητά τροφές δροσερές και ελαφριές.
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά

Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια ,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-selinorizes-lemonia-ta-apolyta-cheimerina-lachanika/

Μαγειρεύω με βότανα – αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις


Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
Ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι» ,που....

read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-alati-aromatismeno-me-votana-gia-yperoches-ygieinotates-geyseis/

Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο

Βιταμίνη D-
Η βιταμίνη του ήλιου
Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μας κυρίως όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων μας, είναι από τους πολυτιμότερους συμμάχους της  υγείας μας,συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών μας,στην προαγωγή της υγείας του σκελετού μας,είναι ο κύριος ρυθμιστής της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου και διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος....read more:https://botanologia.gr/vitamini-d-as-gnorisoyme-tesseris-piges-tis-ektos-apo-ton-ilio/